Покрет за одбрану Косова и Метохије

Турска у нову “косовску мисију” креће преко Кипра

Фото: Спутњик

Изјава турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да његова земља ради на повећању броја земаља које признају независност Косова, суштински је понављање онога што он говори годинама и деценијама када су у питању Балкан и Косово, иако се у последње време у односима Анкаре и Приштине појављују напуклине, каже дописник српских медија из Анкаре Војислав Лалић поводом нове Ердоганове поруке која се коси са националним интересима Србије, преноси Спутњик.

Ердоганова “косовска мисија” — од Кипра до Бајдена

Однос турског председника Реџепа Тајипа Ердогана према овој теми није случајан, као што није случајно да је Косово поменуо пред посету северном Кипру. Турска према Косову има посебан однос и представља континуитет турске политике, упркос недавним трзавицама. Али, Турска баш и нема снаге да “изгура” признање Косова ни у целом исламском свету, а камоли у УН.

“Сада 114 земаља признаје Косово и желимо да се тај број повећа. Надамо се да ћемо ове године на Генералној скупштини Уједињених нација, на састанку који ћу имати са Бајденом, поново разговарати о овој теми, да по питању признања Косова заједно радимо”, рекао је, између осталог, Ердоган турским новинарима пред полазак на турски део подељеног Кипра.

Турска гура косовску независност у исламском свету

Турска је била друга земља у свету која је признала самопроглашену независност Косова, заједно са САД, Албанијом и Авганистаном, подсећа Лалић.

“Турска кампању пре свега води у оквиру Организације за исламску сарадњу, која окупља 57 земаља и Ердоган је више пута покушао да ова организација једногласно призна независност Косова, али у томе није успео, јер има доста земаља које не желе да се играју, ако ни због чега другог, због сличних проблема које имају на својој територији”, објашњава он.

Међу чланицама Организације за исламску сарадњу код којих напори Анкаре нису дали резултате су и Алжир, Азербејџан, Туркменистан, Мароко, Либан.

Однос Ердогана према Косову и Метохији није случајан, додаје Лалић и подсећа на изјаву турског председника из 2013. дату у Приштини, да је „Косово Турска и Турска Косово“, због чега је тадашњи председник Србије Томислав Николић отказао трипартитни састанак између Србије, Турске и БиХ.

Такође, Ердоган је 2010, током посете тадашњег председника привремених институција у Приштини Хашима Тачија, организовао разговоре између Тачија и представника Грчке и Сирије у напору да ове државе признају независност Косова, исто без успеха.

Порука пред пут на Кипар

Све то говори да се ради о посебном односу, иако се у последње време јављају шумови на релацији Анкара-Приштина, каже Лалић — Приштина је недавно отворила амбасаду у Јерусалиму, што је Ердогану јако тешко пало. Тим поводом, турски председник је изјавио да је то доживео као издају не само Турске, него и њега лично.

“Али, очигледно је да су у Анкари схватили да су у питању међународне игре, да је кључну улогу одиграо Доналд Трамп, а да је Израел заузврат признао Косово као прву муслиманску земљу која је отворила амбасаду у Јерусалиму. Ердоган је очигледно схватио да мора да пређе преко неких неспоразума”, сматра Лалић.

Међутим, иако покушава да се у последње време наметне и као лидер, и као заштитник муслимана у свету, Ердоган је свестан да не може да заобиђе Србију ако жели да буде присутан на Балкану, додаје наш саговорник. Са нашом земљом покушава да развије односе по систему „оставимо спорна питања на страни“.

У изјави о наставку лобирања за независност Косова, турски председник је најавио да ће то питање покренути на Генералној скупштини УН, као и током састанка са америчким председником Џозефом Бајденом. Он ће то и урадити. Међутим, неће постићи неки већи успех, сматра Лалић.

Ако већ није у стању да постигне консензус о питању Косова у оквиру Организације за исламску сарадњу, како може да утиче на остале чланице УН, пита се он. Са друге стране, америчко-турски односи оптерећени су бројним нерешеним питањима, па је тешко очекивати да се Косово нађе на дневном реду састанка Бајден-Ердоган.

Ердоган је о Косову говорио пред одлазак на север Кипра, где су кипарски Турци још 1974. прогласили једнострану независност, коју је до сада признала само Анкара. Тренутак за изјаву, према Лалићевом мишљењу, није случајно изабран.

“Он заправо на Кипру жели да уради оно што подржава на Косову — да турска мањина на Кипру прогласи самосталну државу. Али тешко да ће и за то успети да придобије присталице. Уосталом, у ЕУ су пре његове посете рекли да никада неће признати две државе на Кипру”, закључује Лалић.

 

(Спутњик/Косово онлајн, 21. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print