Покрет за одбрану Косова и Метохије

Укинут роминг између Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Севернем Македоније и Албаније

Роминг између Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније од данас је укинут. Цене роминга у Грчкој од данас ниже од 50 до 99 одсто.

Потрошња минута, порука и гигабајта од данас се у целој зони Западног Балкана обрачунава исто као у националном саобраћају.

“Прво потрошите оно што имате у пакету, а после тога вам се наплаћује по ценама које важе у националном саобраћају, као да сте у Србији”, објаснио је за РТС генерални директор А1 за Србију и Словенију Дејан Турк.

Нешто другачија ситуација је са интернетом, где ће се одређена количина трошити без надокнаде, преко тога ће оператер имати право да наплати неке услуге преноса података, али опет по ценама важећим у националном саобраћају.

Укидање роминга се, када је реч о преносу података, односи на умерену потрошњу (fair usage). Такав договор имају и оператери у Европској унији.

Препорука је да се корисници, пре него што пођу на пут, боље упознају са својим пакетом, односно садржајем пакета и тарифом, да би се избегла изненађења.

Укидање роминга je део споразума који је закључен у Београду у априлу 2019. године, првог дана Дигиталног самита Западног Балкана.

Цене роминга у Грчкој од данас ниже од 50 до 99 одсто

Од данас ће цене телефонирања у ромингу са Грчком за грађане Србије бити ниже од 50 до 90 одсто, што је заслуга наших оператора, изјавила је министарка трговине туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Према табели коју је објавило Министарство, Теленор је цену одлазних позива из Грчке снизио са 109,9 динара на 49,9 динара, долазни позиви су снижени са 44,9 на 11,9 динара, СМС попруке са 27,9 на 5,9 динара, а пренос података са 920 динара по мегабајту на само 1 динар.

Одлазни и долазни позиви приликом боравка у Грчкој у мобилној мрежи А1 су снижени са 99 на 49 динара, СМС поруке уместо 29 динара коштају 14,9 динара, а мегабајт преноса података је снижен са 1.013,8 динара на 92 динара, а од 9. јула биће 1 динар.

У Телекому Србија одлазни позиви из Грчке појефтинили су са 102 динара на 19,06 динара, долазни позиви са 36 на 3,58 динара, СМС поруке сада уместо 24 динара коштају само 4 динара, а пренос података уместо 600 динара сада коштају само 1 динар.

Подсетила је да Меморандум, потписан у мају ове године, подразумева подстицање мобилних оператора да закључују билатералне споразуме којима ће омогућити ниже цене роминг тарифа.

“Да би цене у ромингу у Грчкој биле као у националном саобраћају очекујемо да и грчки оператори изађу са нижим велепродајним тарифама за услуге које пружају. Међутим, захваљујући српским операторима, већ сада су цене роминга за наше грађане знатно снижене, и то од 50 до 90 одсто за долазне и одлазне позиве, од 48 до 83 одсто за поруке и чак до 99,89 одсто за пренос података”, навела је министарка Матић.  

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(РТС, 01. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print