Покрет за одбрану Косова и Метохије

УНС ће од Европске федерације новинара затражити формирање Међународне комисије за истрагу убистава новинара на Косову

Удружење новинара Србије (УНС) најавило је данас да ће на редовној скупштини Европске федерације новинара (ЕФЈ) предложити резолуцију о неодложном формирању Међународне комисије за истрагу убистава и киднаповања новинара на Косову од 1998. до 2005. године, чији је аутор Јелена Л. Петковић.

УНС наводи да ће на скупштини ЕФЈ данас и сутра у Загребу, на којој учествују представници новинарских организација и синдиката из целе Европе, затражити подршку ради расветљавања околности под којима се 19 новинара и медијских радника, од 20 убијених, још увек воде као нестали, односно који су убијени или киднаповани на Косову, а за које нико никада није одговарао.

Имајући у виду да је борба против некажњивости злочина над новинарима и медијским радницима кључна и суштински важна за задовољење правде, али и неопходност за даљу заштиту медијских професионалаца, као и да је привођење правди одговорних за те злочине кључни елемент у спречавању будућих напада, УНС је излистао новинаре и медијске раднике који се још увек воде као нестали на Косову.

„Међу новинарима и медијским радницима који се још воде као нестали су новинар Исмаиљ Бербатовци који је нестао 23. јула, 1998. године, када је отишао на новинарски задатак, као и Ђуро Славуј и Ранко Перенић, новинари Радио Приштине, који су нестали на новинарском задатку 21. августа 1998. код Велике Хоче“, наводи УНС.

УНС ће затражити од ЕФЈ и да подржи расветљавање судбине новинара Небојше Радошевића и фотографа Владимира Добричића, који су киднаповани на радном задатку 18. октобра 1998. године код Приштине, као и околности убиства новинара Африма Малићија, 2. децембра 1998. године у Приштини.

УНС подсећа и да су међу 19 убијених или киднапованих медијских радника на Косову и два новинара „Штерна“, Габријел Гринер и Фолкер Кремер, као и њихов преводилац Сенољ Аљита, који су убијени 13. јуна 1999. године код Призрена.

Међу убијенима и киднапованима у том периоду на Косову су и: Енвер Маљоку, Љубомир Кнежевић, Александар Симовић Симе, Кристо Гегај, Момир Стокућа, Шефки Попов, Марјана Мелонаши, Џемаиљ Мустафа, Беким Кастрати и Бардуљ Ајети.

Скупштина позива Управни одбор ЕФЈ-а да у сарадњи са другим организацијама, удружењима, Саветом Европе, Уједињеним нацијама и ОЕБС-ом и другим међународним телима редовно прати истраге ових убистава, киднаповања и нестанака и да о томе обавештава јавност, наводи УНС.

Овогодишња скупштина ЕФЈ посвећена је бољој заштити новинара и на њој ће, уз усвајање редовних годишњих извештаја о раду, бити одржана и два округла стола.

Првог дана тема су притисци којима су новинари изложени, нарочито на Балкану и у Белорусији, а другог дана на дневном реду је округли сто о тренду поларизације новинарства и публике у времену пораста утицаја нелибералних покрета.

УНС наводи да је потписник „предлога резолуције којом се предлаже хитно формирање међународне комисије за истраживање убистава и киднаповања новинара на Косову од 1998. до 2005. године и Синдикат новинара Србије (Синос), такође члан ЕФЈ“.

(Коссев, 08. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print