Покрет за одбрану Косова и Метохије

У Бриселу потврђен договор: Путеви на Јарињу и Брњаку слободни од суботе, налепнице за возила, трајно решење могуће за 6 месеци

Фото: Мирослав Лајчак/Твитер

„Имамо договор! Након два дана интензивних преговора, споразум о деескалацији и путу напред је управо постигнут. Захваљујем се Беснику Бисљимију и Петру Петковићу за њихову спремност да преговарају и да се сложе за добробит људи“, саопштио је управо Мирослав Лајчак.

Свега 15-ак минута касније, исту вест је потврдио и српски председник Александар Вучић који се у овим тренуцима по други пут обраћа јавности од јутрос.

Лајчак је на Твитеру, уз своју поруку објавио и детаље договора.

Обе стране сложиле су се о следећем:

  1. Специјалне полицијске јединице тренутно распоређене на заједничким прелазним тачкама Јариње и Брњак биће измештене истовремено са уклањањем барикада, почевши од 2. октобра 2021, у 8 часова и не касније од 16 часова. КФОР ће се распоредити на заједничким прелазним тачкама Јариње и Брњак пре почетка истовременог измештања и остаће тамо око отприлике две недеље како би одржао безбедно и сигурно окружење и слободу кретања.
  2. Од 4. октобра 2021, у 8 часова започиње се са режимом примене налепница који је договорен у оквиру дијалога под посредством ЕУ и то као привремена мера све док се не донесе трајно решење.
  3. Успоставиће се радна група коју чине представници ЕУ, Београда и Приштине и којом председава ЕУ, како би се пронашло трајно решење за питање регистарских таблица а засновано на стандардима ЕУ и пракси. Први састанак Радне групе биће одржан 21. октобра 2021, у Бриселу. У оквиру шест месеци од њеног првог састанка, Радна група ће представити своје закључке о трајном решењу на високом нивоу Дијалога.

За сада, међутим, нема детаља о примени ових налепница, односно о судбини српских таблица градова са Косова и Метохије.

Да је договор (начелно) постигнут први је новинарима синоћ саопштио шеф косовске делегације Бесник Бисљими, заменик косовског премијера. Међутим, њега је одмах демантовала српска страна, али и Европљани и Американци уз блажи коментар – да ништа није финализовано, да се разговори настављају и да је постигнут напредак.

Ипак, Бисљими је нагласио да је за Косово битан реципроцитет и функционисање без препрека што је и постигнуто, али је изнео и детаље и у вези са српским таблицама градова на КиМ, рекавши да је то једина тачка са којом се српска страна није сагласила, те да ће се стога са истом праксом наставити још шест месеци.

„Једина тачка у којој Србија још није дала сагласност пре него што се споразум прогласи коначним су аутомобили са КМ таблицама, за које сматра да налепнице не треба примењивати, ово је апсурдно јер су то илегалне ознаке. Не можемо да потпишемо споразуме где се илегални власници ознака фаворизују, па би се исти систем примењивао док се крећу према северу, док би на југу били конфисковани“, рекао је јуче Бисљими.

Иначе договор о прикривању државних симбола, односно употреба налепница за возила из Србије на Косову и обрнуто је постигнут и у септембру 2016. године, али он никада није примењен по том режиму. Косовска страна је била та која се правдала логистичким проблемима у штампдању налепница, које се нису користиле. Опширније о томе и питању таблица у последњој деценији у нашем недавном тексту: Како су се калиле пробне таблице РКС

 

У току је 11. дан блокаде путева код Јариња и Брњака, а због одлуке косовске владе о увођењу пробних таблица РКС за возила са српским регистарским ознакама уз распоређивање специјалних јединица.

О новонасталој ситуацији на Северу Косова, као и свим дешавањима и реакцијама које су је пратиле читајте на нашој тематској страници: Таблице 

 

(Коссев, 30. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print