Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

У Грачаници премијерно филм “Дара из Јасеновца”

Играни филм “Дара из Јасеновца”, редитеља Предрага Гаге Антонијевића биће приказиван наредних седам дана у Грачаници и другим срединама на Косову.

Први дугометражни играни филм о Јасеновцу, редитеља Предрага Гаге Антонијевића и сценаристкиње Наташе Дракулић, говори о дванаестогодишњој девојчици Дари која са својом мајком и два брата после усташко немачке офанзиве на Козари завршава у концентрационим логорима. О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживети у логору Стара Градишка учиниће да одрасте преко ноћи. Дарину мајку и старијег брата убијају, а мисија њеног живота постаје да сачува живот млађег брата. Многа деца из логора Стара Градишка одвођена су у домове широм Хрватске или смештана по породицама али велика већина је убијена или умрла од нељудских услова у логору и разних болести. Дара се свим силама бори да спаси брата. Сви догађаји у филму писани су на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша. Дарина судбина је судбина само једног детета Козаре, а оно што су преживели не сме никада бити заборављено.

Како је саопштено из Дома културе “Грачаница”, одлука редитеља да се филм прикаже публици у српским срединама “указује на везу Косова, Јасеновца и завета у ком невине жртве постају трајни мотив и инспрација за уметност”. Јасеновачко страдање се трајно препознаје као нова невина жртва, а трагични догађаји у једном од најстрашнијих концетрационих логора су опомена за будућност људи овог простора, истичу у Дому културе.

“Изузетно сам узбуђен да ће наши људи у Грачаници моћи међу првима да виде филм “Дара из Јасеновца” који чекамо 75 година”, рекао је редитељ и додао да “морамо сви ми у заједништву, да се одужимо јасеновачким новомученицима”. “Заиста се надам да ће филм Дара из Јасеновца то у малом делу учинити”, рекао је Предраг Гага Антонијевић.

Због епидемиолошке ситуације и полицијског часа, пројекције филма биће приказиване сваког дана почев од 25.11.2020. до 2.12.2020. у термину од 12 часова, док ће током викенда бити приказиван од 16 часова.

Цена карте је 250 динара.

Из Дома културе напомињу да сви посетиоци морају носити маске.

Извор: радиоким.нет

Фото: радиоким/сцена из филма

Став