Покрет за одбрану Косова и Метохије

Филипс: Док Србија не покаже вољу, Курти не треба да улази у дијалог

Фото: Репортери

Амерички аналитичар Дејвид Филипс нови приступ косовског премијера Аљбина Куртија за преговарачким столом са председником Србије Александром Вучићем сматра примереним и неопходним за Косово, преноси Репортери.

Упркос промени тока преговора на косовској страни, Филипс не види споразум у блиској будућности, а за неуспех покушаја помирења криви Србију и лично председника Вучића.

Филипс истиче да Косово не треба да потпише споразум који иде на његову штету само ради дијалога.

“Као што је Курти показао, Косово има примарнијих проблема: запослење, правосуђе, пандемија ковид -19. Косово је већ независна земља и нема потребе за преговорима о његовом статусу. Треба размотрити детаље узајамног признања између Косова и Србије. Све док Србија не покаже добру вољу, премијер Курти мора бити опрезан да не учествује у разговорима само ради дијалога“, рекао је Филипс.

Директор Мировног института на Универзитету Колумбија у Њујорку, слаже се да су разговори бољи од сукоба, али да, деценијски процес дијалога, треба да да и неке резултате.

Сматра да би његова земља, САД, требало да буде директније укључена, именовањем председничког емисара који ће допунити европског емисара Лајчака у његовим напорима.

Као и то да америчко учешће не би требало да се заснива на именовању изасланика, већ да треба да има и казнену улогу заједно са ЕУ за страну која не спроводи споразуме и омета напредак на путу ка миру.

“Коначни споразум може да се догоди само када Вучић разуме цену коју ће платити за препреке. Вучића лично мора коштати ако настави да негира стварност и омета напредак“, рекао је Филипс.

Између осталог Филипс је у интервјуу за ТВ Кљан Косова рекао да ЕУ треба детаљно да прегледа спровођење 33 постојећа споразума постигнута у досадаћњем дијалогу Београда и Приштине.

Нагласио је да је циљеви преговора никада нису постављени.

“Стране се морају сложити да су независност и суверенитет циљеви преговора. Дошло је време да се усредсредимо на суштинска питања, а не на мере за изградњу поверења“, рекао је Филипс.

Говорећи о четири Куртијева предлога на првом састанку са Вучићем у оквиру наставка дијалога Филипс је рекао да је питање несталих пресудан за напредак у дијалогу.

“Такође су потребни преузимање одговорности и компензација. Починиоцима злочина није место за преговарачким столом. Вељку Одаловићу и Зорану Анђелковићу требало би судити због сумње за злочине, а не у Бриселу“, рекао је Филипс.

Оценио је да економска сарадња поставља темеље за дугорочну изградњу мира и помирење.

“Да би се оптимизовале позитивне користи, трговински споразуми и развој инфраструктуре не могу бити једнострани. Обе стране морају имати значајне користи“, рекао је Филипс.

Додао је да је „мировни пакт“, као формални споразум дао јасан сигнал да спорове треба решавати преговорима, а не насилним сукобима.

Истакао је да по питању узјамности, Србија мора да штити и промовише права албанске мањине у складу са одредбама о мањинским правима која постоје у косовском уставу и Ахтисаријевим принципима. Заједница српских општина са српском већином је сувишна и не би требало да буде у фокусу преговора.

“Потребан је институционални механизам за надгледање и спровођење споразума о правима за косовске Србе, као и Албанце у Србији“, рекао је Филипс.

Одговарајући на питање да ли ЕУ треба да понуди конкретно решење странкама, Филипс је рекао да Србија неће признати суверенитет и независност Косова уколико на њу не изврши притисак.

“Бескрајни преговори не воде никуда, САД и ЕУ треба да изнесу детаље потпуног и коначног споразума, а затим га представе обема странама. Сарадња ће бити награђена, а препреке санкционисане“.

Према Филипсовим речима улога САД у наставку дијалога, тј, трансатлантска сарадња би повећала изгледе за успех, те да САД треба да побољша дипломатију именовањем специјалног председничког изасланика који ће допунити рад Мирослава Лајчака, јер „без јачег америчког ангажмана, преговори тешко да ће ишта постићи“.

“Коначни договор може се догодити тек када Вучић схвати цену коју ће платити за препреке. Осим поглавља 35, које приступање Србије условљава добросуседским односима, Вучић лично мора коштати ако настави да негира стварност и кочи напредак. Постоје сумње да он и његов брат имају значајну имовину непоштено одузету од страних банака. Ова имовина мора бити замрзнута све док Вучић не пристане на сарадњу“, рекао је Филипс.

(Репортери/Косово онлајн, 18. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print