Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Фисник Хаљими: Биће разних обећања у кампањи, очекујем промене у процентима подршке партијама

Политички аналитичар Фисник Хаљими који је пре два дана представио резултате првих истраживања рејтинга странака пред изборе, за Косово Онлајн каже да је Самоопредељење у овом тренутку фаворит, али додаје да јавност мења расположење и да може доћи до извесних промена у овом смислу.

Институт за студије јавности (ПИПОС) објавио је резултате истраживања који показују да у овом тренутку Покрет Самоопредељење ужива највећу подршку грађана Косова, односно да ће освојити преко 40 одсто гласова, следи их Демократска партија Косова, али са дупло мањим процентом подршке.

“Наш институт ПИПОС је спровео истраживање јавног мњења о томе како ће се потенцијално гласати на следећим парламентарним изборима. Према нашим подацима Самоопредељење ће добити преко 40 процената гласова, Демократска партија ће добити више од 20, а Демократски савез Косова испод 20 одсто гласова. То се односи на тренутну ситуацију, односно када би се избори одржали данас. До краја кампање очекујемо да ће се ове бројке променити и да ће ситуација бити знатно другачија”, објашњава Хаљими.

Он подсећа да предстоји одржавање предизборне кампање на Косову, која умногоме може променити ситуацију, узимајући у обзир чињеницу да политичке странке нуде разна обећања, која, како каже, често нису реална.

“Политичке странке се увек труде да добију поверење грађана, али код нас се то своди на манипулације, не преко правих програма који се састоје од бољег живота грађана”, оцењује Хаљими за Косово Онлајн.

Истраживање није обухватло српске бираче и њихове политичке представнике. Хаљими објашњава зашто.

“Срби нису обухваћени у овој анкети због тога што они и остале мањине имају резервисана места. Може се десити да ми спроведимо једну специјалну анкету само за српске гласаче, али под условом да се појави нека нова групација или политичка странка која ће се озбиљно такмичити са Српском листом”, истиче Хаљими.

Он напомиње да је једна од тема којом су се бавили у последњем истраживању и то како ће се гласати у конзервативним срединама, додајући да је новина то што су жене опредељене да своју подршку усмере ка женским кандидаткињама.

“У традиционалним срединама мушкарци су ти који доносе одлуку за кога ће се гласати, то није ништа ново, исто овако се гласа и у Америци и у Европи када су конзевратвни гласачи у питању. Урадили смо и истраживање како ће жене гласати и дошли смо до резултата да жене подржавају кандидаткиње женског пола, то је јако добро за наше друштво и тај тренд женске солидарности је новина”, закључује Хаљими.

 

Извор: Косово онлајн

Фото: Косово онлајн

Став