Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Фон Крамон: Пут Приштине ка ЕУ захтева реформе и постизање споразума са Србијом

Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон сматра да економски и политички изазови који чекају Косово захтевају спремност свих политичких снага да превазиђу такву ситуацију, пише Коха.

Фон Крамон је навела, да се због пандемије и ванредних избора Косово суочава са економском и политичком нестабилности.

“Економски изазови захтеваће спремност свих политичких снага на компромис ради додељивања средстава и инвестиција за модернизацију земље. Из тог разлога, потреба за бескомпромисном борбом против корупције и непотизма један је од највиших приоритета”, рекла је она.

Фон Крамон је казала да ће бити занимљиво да се види какве ће последице донети одлука Уставног суда, због које је пала влада Авдулаха Хотија.

Он је изразила сумњу у то шта ће се догодити са Вашингтонским споразумом између Србије у Косова, који је постигнут у време мандата Хотијеве владе.

Међутим, наглашава да је и за ЕУ ​​и за САД важно да имају поуздане партнере на Косову.

“Биће веома важно за ЕУ, као и за америчку администрацију, да у Приштини нађу кредибилне политичке партнере. То је кључни фактор за наредне кораке ка интеграцији Косова у ЕУ”, рекла је фон Крамон.

Косову је потребна влада која има већину за коначни споразум са Србијом

Фон Крамон сматра да ће бити много лакше ако Косово добије јаку владу, која траје више од неколико недеља или месеци.

С друге стране, она каже да би нова влада требало да буде у стању да има стабилну већину у Скупштини Косова, што је, између осталог, значајно и за дијалог са Србијом.

“Дијалог мора имати подршку владе, већине у парламенту, као и већине цивилног сектора на Косову. Због тога је важно преговарати са представницима Косова који имају широку и снажну подршку у својој земљи”, рекла јефон Крамон.

Указала је такође, да је за Европску унију, као и за народ Косова, битно да се изабере влада која има већину због пеговора са ЕУ.

“Пут Косова ка интеграцији у ЕУ захтеваће снажну посвећеност домаћим реформама, као и политичку вољу за проналажење заједничког споразума са Србијом”, рекла је фон Крамон.

Говорећи о могућности да Косово ове године добије визну либерализацију, фон Крамон је рекла да је на Европском савету да да зелено светло.

“Сви верујемо да ће се то догодити током 2021. Постоје неке назнаке да би се то могло догодити, али наравно нема гаранције“, објаснила је фон Крамон.

Фон Крамон каже да су Европска комисија и Европски парламент видели да је то могуће. Али, према њеним речима, у неким државама чланицама ЕУ још увек не постоји воља, а било би корисно када би се уверили у истинску посвећеност Косва реформама.

“Нове билатералне радне групе основане у Француској помоћи ће да се овај процес доврши”, рекла је фон Крамон.

Извор: Косово онлајн

Фото: Косово онлајн/Приватна архива

Став