Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Хазири: Промена граница би помогла у помирењу

Потпредседник Демократског савеза Косова Љутфи Хазири поново је бранио став о идеји промене граница између Косова и Србије упркос чињеници да не налази подршку своје странке, преноси РТК.
Хазири је у емисији “Слика” рекао да се његово мишљење о промени границе разликује од мишљења ДСК.

“Мислим да би то помогло у помирењу Косова са Србијом, то је један од начина за решавање проблема”, истакао је Хазири и додао да променом територије Косово не би изгубило ништа.

Према његовим речима, три општине са албанском вец́ином у Србији су таоци политике, те да би промена територије била могуц́а билатералним споразумом.

“Албанци би као већина у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу требало да се придруже Косову и не живе у држави коју не желе, док би Лепосавиц́ и 17 села, као апсолутна српска већина, требало да се придруже Србији”, оценио је Хазири.

Градоначелник Гњилана је такође говорио и о следец́ем састанку представника Косова и Србије 4. септембра у Вашингтону.

“Састав наше делегације је уставни. Тема састанка биће економска питања, иако је познато да имамо политичких проблема. Економска понуда вероватно може да помогне, олакша политичке несугласице између Косова и Србије, иако ово раније није било успешно”, оценио је Хазири.

Мишљења је и да Косово не би требало да заузима политичку страну између Европске уније и Сједињених Америчких Држава.

“Ми смо саставни део Европске уније, али не смемо подривати наше трајно пријатељство са Сједињеним Америчким Државама. Оне су промотер разговора између Косова и Србије”, навео је Хазири.

Потпредседник ДСК се такође противи гласинама опозиционих партија да је постигнут политички споразум између Косова и Србије, јер је таква политика актуелног америчког председника уочи избора који се одржавају у САД.

Према његовим речима, разговори у Вашингтону немају утицаја на америчке изборе, јер су тамошњи грађани заокупљени домаћим питањима.

“Не смемо бити незахвални према Америци, њихова политика према Косову неће се променити без обзира ко победи на тамошњим изборима. Не би требало да бринемо око тога ко ц́е тамо бити изабран за председника, ко год дође наставиц́е тренутну политику према Косову”, закључио је Хазири.

Извор: KoSSev.info

Фото: GazetaBlic

Став