Покрет за одбрану Косова и Метохије

Харадинај: Курти хтео да преда Север; Курти: Север био угрожен када се Харадинај састајао са Радоичићем

Фото: КоССев

Председник Алијансе за будућност Косова (ААК) Рамуш Харадинај оптужио је данас Куртијеву владу да је намерно спровела последње две полицијске акције, како би, тврди, предала Север Косова. Косовски премијер, са друге стране, тврди да је Север био угрожен када је Харадинај у својству премијера, у своју канцеларију примио потпредседника Српске листе, Милана Радоичића.

У Приштини се данас одржава седница косовске скупштине на којој се, између осталог, разговарало о последњим дешавањима на Северу Косова, тј. блокади прелаза на Јарињу и Брњаку, а потом и акцији у Звечану и Косовској Митровици, током које је дошло до сукоба између грађана и косовских специјалаца.

Председник Алијансе за будуц́ност Косова, Рамуш Харадинај, казао је данас у косовском парламенту да је Куртијева влада намерно спровела ове операције, а с циљем предаје Севера Косова.

„Операције су спроведене намерно ради предаје Севера Косова“, казао је Харадинај, и додао да је након две полицијске операције Косово постало слабије.

„Током периода кроз који пролазимо, видели смо две полицијске операције на северу земље. Након ове две операције дошло је до погоршања стања реда, закона о безбедности и слабљења владавине права. Дакле, након што је два пута Косово деловало на Северу са сопственом полицијом, оба пута смо изашли слабији“, нагласио је овај посланик ААК.

Каже да су први пут полицајци држани као таоци на царинским пунктовима на Јарињу и Брњаку, те додао да чак један полицајац који је био болестан није могао да буде пребачен у болницу.

„Након што сте два пута у износу од 11 милиона платили струју за Север, зашто би криминалне групе требало да држе нашу полицију као таоце? Претходних два пута нашој полицији није смео нико да стане на пут на Северу“, оценио је Харадинај.

Поводом оптужби Харадинаја потом је реаговао косовски премијер, Аљбин Курти, који такође присуствује седници.

За разлику од Харадинаја тврди да на Северу Косова данас заправо има више закона и реда него икада пре, тј. од проглашења независности.

„На Северу нема барикада. Север је био угрожен када је посланик Харадинај чекао злочинца Радоичиц́а у његовој канцеларији. Опасност је дошла од џентлменских послова са криминалцима. Ово се јавно догодило у јулу 2018. године“, рекао је Курти на седници косовске скупштине, преноси РТК.

Он је нагласио да полиција не угрожава Север, вец́су , како каже, криминалци повезани са политичарима.

„Морал полиције је веома висок и бескорисно је да нападате полицију. Морал полиције је неприкосновен, а ви покушавате да нападнете њихов морал да бисте отишли ​​на север“, нагласио је Курти.

Харадинај је потом узвратио.

„Занимљиво је да смо политичари. Верујем полицији, бојим се вас јер смо намерно заузели север”, поручио му је.

(КоССев, 19. 10. 2021)

 

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print