Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Хоти најављује састанак о председнику, Мустафа позива опозицију, а ЛВВ на рушење ‘Гренелове владе’

Косовски премијер, Авдулах Хоти, најавио је да ће ускоро започети консултације са политичким спектром на Косову о избору новог председника. Лидер владајуће ЛДК, Иса Мустафа, наговестио је да кандидат за председника неће бити из ЛДК, да је спреман на разговоре са свим странкама, те да не жели да дође до нових избора. Нови избори су једино решење, најављују, са друге стране из Самоопредељења, а из ПДК да би коалициони партнери требало да се усагласе, а онда да траже подршку опозиције.

„Верујем да ћемо за неколико дана започети са консултацијама са политичким спектром како бисмо решили ово питање, како бисмо видели како ћемо превазићи ову ситуацију. Уставни пут је јасан, инсистираћу да се следе сви уставни кораци и да се јавни интерес стави испред политичког“, изјавио је јуче Хоти на конференцији за штампу за новинаре са гувернером ЦБК и косовским министром финансија.

У истом дану, потпредседник владајуће ЛДК, Љутфи (Лутфи) Хазири, потврдио је да су преговори о избору новог председника у току.

Хазири оцењује да је тренутна влада и даље стабилна, али и подсећа да је за договор о месту председника неопходна сарадња са опозицијом.

„Ако се то не догоди морамо да нађемо другу алтернативу или да идемо на нове парламентарне изборе“, додао је.

Са друге стране, оцењује да опозиција, упркос најавама, нема довољно гласова да би срушила тренутну владу.

Мустафа спреман да разговара и са ЛВВ
Да је отворен за разговор са свим парламентарним странкама о позицији председника, поручио је јуче и лидер ЛДК, Иса Мустафа.

Мустафа који је и раније изјављивао да би ова позиција требало да оде у руке опозиционој ПДК, изјавио је да је са другом највећом опозиционом странком било разговора о позицији председника, али не и након подизања оптужнице и одласка у Хаг председника ове странке, Кадрија Весељија.

Каже да до разговора није дошло јер је ПДК требало време како би се консолидовала, али и да се нада да ће до разговора ипак доћи, па чак и са опозиционим Самоопредељењем.

„Ми смо спремни да разговарамо, чак и са ЛВВ. До сада нисмо разговарали с њима о овом питању, али спремини смо да нађемо решење.

Мустафа уједно наводи да се није разговарало о томе да кандидат за председника буде из ЛДК.

„У овој ситуацији имамо премијера земље и као странка не можемо да попунимо обе функције“, додао је Мустафа.

У сваком случају, Мустафа не жели да се не дође до договора и тиме нужно изађе на нове изборе.

ЛВВ још једно: Нови избори, срушити „Гренелову владу“
Са израженом вољом Исе Мустафе за разговоре са опозиционим Самоопредељењем о питању председника, из ове странке која се још од формирања Хотијеве владе залаже за нове изборе, позвали су још једном на рушење владе.

Посланица из редова Самоопредељења, Мимоза Кусари Љиља (Лила), јуче је подсетила на иницијативу њене странке о прикупљању гласова за рушење Хотијеве владе, додајући да је позив упућен странкама на Косову и даље отворен.

Подсетивши да је за рушење владе неопходан 61 глас, те да ЛВВ има 31 посланика, додала је да Хотијева влада нема легитимитет, те да унутар ње постоје поделе.

Кусари Љиља је уједно изјавила да ова странка очекује подршку, како опозиционих, тако и „незадовољних“ посланика из владајуће коалиције.

А да су избори на Косову неопходни, саопштено је синоћ уједно и на Фејсбук страници ове странке, уз назнаку да су избори у САД показатељ тога. Владу Авдулаха Хотија назвали су „Гренеловом владом“.

„Гренелова влада, обећања нелегитимног премијера – мора бити отпуштена што је пре могуће. Земљи је потребна нова влада са пуним легитимитетом за излазак из ове вишеструке кризе са којом се земља суочава. Земљи је потребна Куртијева влада“, поручили су.

ПДК: Прво нека се договоре унутар колиције па да траже глас ПДК
Из ПДК, са друге стране, поручују да би прво коалициони партнери требало да се усагласе око овог питања и имају јединствен став, а тек онда да позову ПДК и затраже гласове.

Вршилац дужности председника ове странке, Енвер Хоџај, јуче је уједно коментарисао позив Рамуша Харадинаја, да га подрже за председника, а да ће им он вратити на следећим изборима и подржати њиховог кандидата за другу позицију.

„Харадинај има легитимно право да најави кандидатуру за председника. Али ако говоримо о позајмљивању гласова, Харадинај нам прво мора вратити дуг након што га је ПДК поставила за премијера 2017. године.

Да унутар коалиције не постоји сагласност о овом питању, говори и чињеница да је лидер ААК, Рамуш Харадинај, након што је добио подршку своје странке за кандидатуру, у више наврата запретио изласком из коалиције и новим изборима, уколико га коалициони партнери такође не подрже за новог председника Косова.

За то време, а од оставке Хашима Тачија и његовог одласка у Хаг, вршилац дужности косовског председника је председница косовске скупштине, Вјоса Османи и она ову функцију може да врши најдуже 6 месеци.

Косовског председника бирају посланици косовске скупштине. Кандидат за ово место мора да обезбеди најпре 30 потписа посланика, а онда и 2/3 већине гласова свих посланика, односно 80 гласова у прва два круга гласања, односно већину гласова (61) у трећем кругу.

Уколико се ни у трећем кругу гласања не изабере кандидат, распушта се Скупштина и расписују нови избори у року од 45 дана.

Извор: Коссев

Фото: Коссев

Став