Покрет за одбрану Косова и Метохије

Хоти: Не би требало бити дилема око америчког гасовода

Фото: Репортери

Бивши премијер Косова Авдулах Хоти сматра да су дилеме око тога да ли би требало изградити мрежу која омогућава Косову приступ гасу веома штетне, преноси Економија онлајн.

Хоти подсећа да ни у његовој, а ни у влади коју је водио Иса Мустафа није било таквих дилема, поготово јер се ради о сарадњи са Сједињеним Америчким Државама.

„Велика је штета отворити дилеме да ли би требало изградити мрежу која ће Косову омогућити приступ гасу. У Мустафиној влади испуњени су услови да Косово постане део МЦЦ-а. И пре неколико година, МЦЦ је заједно са косовским институцијама направио неопходне студије за повећање ефикасности енергетских ресурса, укључујући снабдевање гасом”, рекао је Хоти.

Хоти каже да је његова влада финализирала листу пројеката који ће бити финансирани од стране МЦЦ-а, а која се темељи на прелиминарним студијама изводљивости. На листи се налази и приступна мрежа за гас ка Северној Македонији.

Хоти је нагласио да уместо да се иде даље са гасним пројектом, отвара се дебата о реконструкцији ТЕ Косово која је “рак животне средине”.

“Велика је штета што су ове дилеме сада отворене, посебно откако је председник Бајден обавестио Конгрес да је доделио износ од 200 милиона долара за МЦЦ пројекте на Косову. Пројект постављања гасовода има економску и геополитичку димензију. Чини се да садашња влада ниједну од ових димензија не разуме или занемарује његов значај”, закључује бивши премијер Хоти.

(Економија онлајн/Косово онлајн, 19. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print