Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Хоти: Предао сам Куртију сва документа о дијалогу са Србијом

Фото: Репортери

Бивши премијер Авдулах Хоти рекао је да је влада коју је водио припремила документ под називом “Положај Косова за дијалог са Србијом”, који је представљен Скупштини и о којем је разговарано са представницима цивилног друштва, преноси Економија онлајн.

Хоти је на Фејсбуку написао да је садашњем премијеру Аљбину Куртију предао сва документа приликом предаје дужности.

“Сва документа о дијалогу у претходној влади предати су актуелном премијеру приликом предаје дужности. У тој фасцикли су се нашли следећи документи: Положај Републике Косово у дијалогу са Србијом – Детаљан извештај на 29 страница о хронологији свих дешавања у вези са дијалогом, самити, састанци на високом нивоу у Бриселу, састанци координатора за дијалог, посете посредника за дијалог у Приштини, комуникација са опозицијом, координација са Вашингтоном, састанци са амбасадорима Квинте и амбасадорима ЕУ у Приштини у вези са дијалогом, извршеним припремама”, написао је Хоти.

Он је указао да су сви документи усаглашени у Бриселу у неколико рунди дијалога.

“Актуелни премијер је примио све информације о свим збивањима у процесу дијалога. Остајем отворен и спреман за било какве информације о овом процесу када је у питању време док сам био премијер”, рекао је Хоти.

Хоти је навео да је у документацији, између осталог, наведено да се о територијалном интегритету Косова не преговора, те да је из дијалога искључено питање о територијалној размени.

“Унитарни карактер државе Косово и друга питања која осигурају функционалност Косова у целини не могу бити део дијалога. Коначни споразум треба да укључује узајамно признање, признање Косова од стране пет земаља ЕУ које још нису признале Косово, чланство УН и друге међународне организације, и асфалтирање пута процесу евроатлантских интеграција Косову”, навео је Хоти.

 

Hoti Fejsbuk
Фото: Принтскрин/Фејсбук

 

(Косово онлајн, 30.4.2021)

Став