Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

ЦАРИНА НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

(Фото: Купуј са Космета)

Продавница Купуј са Космета из месеца у месец бележи већу потражњу, али проблеми пословања на Косову и Метохији исти су као на почетку.

Дупли трошкови и нерегулисано тржиште

Мали произвођачи са Косова и Метохије после потписивања Бриселског споразума сусрели су се са проблемом који је за многе био непремостив. Због лоше спроведених решења увоза и извоза робе са Косова и Метохије у централну Србију призвођачи су, да би пласирали робу на шире тржиште, били приморани да своје фирме региструју у два система. Из тог разлога већина је престала са радом јер је тако нешто било неисплативо.

Увођењем царине за слање робе у централну Србију и препознавање прoизвода са Косова и Метохије као „ино“ производа чак и када је фирма регистрована у систему Републике Србије, скоро да је потпуно обуставило продају

ЦАРИНА НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

У сличној ситуацији налази се и наша продавница. Ако бисмо пакете слали из Гњилана ка другим градовима Србије, Поштом Републике Србије, морали бисмо да плаћамо царину. Осим тога ту си и трошкови паковања, етикетирања и превоза које такође сноси наша фирма и који знатно утичу на цену.

ЗА САДА ЈЕ НЕМОГУЋЕ ИЗВОЗИТИ РОБУ СА КиМ У ИНОСТРАНСТВО

Од самог почетка постоји велика заинтересованост наших људи који живе у иностранству за извоз призвода са Космета. Међутим, наши произвођачи немају капацитет да произведу већу количину робе коју би било исплативо продати на велико. То отвара и проблем финансирања пројеката за покретање и проширење бизниса, за које држава Србија издваја огромна средства, али, нажалост, не спроводи довољно контролу трошења тог новца.

Један од предлога Асоцијације привредника са Косова и Метохије је да се роба произвођача са Косова и Метохије откупљује, а да сами прозвођачи буду обавезани на поштовање стандарда производње које прописује тржиште. За овакво решење било би потребно детаљно осмислити и разрадити исплативу стратегију коју би заједнички израдиле надлежне институције и заинтересоване стране.

За сада, све што можемо јесте да скрећемо пажњу на положај наших произвођача и да се надамо да ће надлежни имати слуха за проблеме  које сами не можемо да решимо.

Извор: Купуј са Космета

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...