Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

ЦИК после гласања: Нису потврђене листе ЛВВ, НИСМА и ААК, потврђени Српска листа, ПДК, ЛДК…

 

После маратонске седнице ЦИК-а у Приштини и одбијања ЛВВ, НИСМА-е и ААК да замене део спорних кандидата за посланике на својим изборним листама, међу којима је и Аљбин Курти, гласањем је касно вечерас у ЦИК-у одлучено да се ове листе не потврде. Остале странке које су такође имале спорне кандидате потврђене су након што су претходно замениле ове кандидате. Сада тече рок од 24 сата за подношење жалби Већу за жалбе и притужбе. ААК и НИСМА су већ најавиле жалбе али и уверење да ће се ипак наћи на изборима 14. фебруара.

Косовска централна изборна комисија успротивила се препоруци Канцеларије за регистрацију и верификацију политичких субјеката коју је донела раније данас да ЦИК ипак прихвати 47 спорних кандидата за посланике који долазе из више странака, а које је ЦИК претходно означио као спорне да учествују на изборима због тога што су правоснажно осуђени у последње три године.

Препоруку Канцеларије за регистрацију и верификацију странака да се ови кандидати ипак прихвате је председница ЦИК-а протумачила као нејасну, а у једном тренутку у току поподневног наставка састанка ЦИК-а покренута је и иницијатива да се гласа и о самој препоруци.

Пре него да ЦИК коначно вечерас гласа и за то која изборна листа ће и дефинитивно бити потврђена, гласало се и о начину гласања – да ли гласати за комплетну листу, или појединачно, како је гласом више нађачано, док се ЛВВ успротивио и овом гласању.

ЦИК, дакле, није верификовао листе Самоопредељења, ААК, као ни НИСМА-е, нити су Самоопредељење и НИСМА, са друге стране, замениле спорне кандидате – ЛВВ укупно њих пет, међу којима је и Аљбин Курти, а Социјалдемократска иницијатива 12 спорних кандидата од укупно 110.

Листа ААК верификована је са 11 гласова као политички субјект, али листа ипак није потврђена.

Верификоване су листе ПДК, ЛДК и Српска листа, које су претходно замениле своје кандидате против којих су постојале правоснажне пресуде.

Канцеларија за регистрацију политичких субјеката и верификацију је саопштила претходно да се од 47 кандидата са правоснажним пресудама, 21 њих повукло из ових политичких ентитета, међу којима су ЛДК, ПДК, Српска листа и Уједињена ромска партија.

Директор ове канцеларије Ил Буљешкај (Yll Buleshkaj) потврдио је још раније данас да ЛВВ и НИСМА, међутим, нису заменили своје кандидате. Тако је остало првобитних 26 кандидата са правоснажним пресудама у протекле три године, међу којима и Аљбин Курти.

С друге стране, члан ЦИК-а Сами Куртеши (Sami Kurteshi) оптужио је Ваљдете Даку да је заједно са ПДК и ЛДК извршила притисак на Канцеларију за регистрацију и верификацију странака, након предлога да ЦИК ипак прихвати листе онакве какве су предате. Куртеши је затражио још једном потврду целих листа кандидата, на чему до краја инсистира ЛВВ.

Ваљдете Дака је, међутим, казала да је после састанка ЦИК-а, она затражила и додатни одговор од косовског судског већа да и оно потврди сазнања која има ЦИК о томе да је 47 кандидата са правоснажним пресудама донетим у последње три године, што се и догодило, према њеном сведочењу.

,,Обавештавам вас да је верификација кандидата урађена у складу са подацима централног регистра о кривичним делима у секретаријату ЦИК-а. У овој бази података регистроване су све кривичне казне са коначним пресудама“, наведено је у писаној изјави коју је прочитала Дака на конференцији.

Она је додала да је потврда стигла и са судске стране да су ти подаци тачни.

6 против гласања за комплетну листу, већ за појединачно гласање за сваког кандидата

Дужа расправа у делу састанка ЦИК-а који се преносио јавно, готово четири сата вечерас, водила се о томе да ли да ЦИК гласа појединачно за предложене кандидате или у пакету, док је ЛВВ остао при ставу да се о кандидатима не гласа и да листе остану.

За препоруку Канцеларије за регистрацију и верификацију политичких субјеката да предложене изборне листе кандидата за посланике треба да иду у комплету, односно да свих 47 предложених кандидата остане, гласало је пет чланова ЦИК-а, а против је било 6, међу којима и председница ЦИК-а, Ваљдете Дака.

Управо ово гласање је покренуло још једну расправу унутар чланова ЦИК-а, а један од предлога је био да се поново гласа, али сада за предлог који је канцеларија за регистрацију и верификацију донела раније данас, а што подржава ЛВВ.

Док је ЦИК одлучивао о сертификацији политичких субјеката, тј. судбини 47 кандидата који имају проблема са законом, у медијима се појавила фотографија на којој косовска полиција „чува“ зграду у којој се налази ЦИК, уз оглашавање Самоопредељења које је затражило објашњење за то.

Фото: Gazeta Express

Шта се догађало данас и претходних дана

Догађај који је обележио расправу у ЦИК-у током првог дела била је препорука Канцеларије за регистрацију политичких странака и верификацију да ЦИК верификује све пријављене кандидате за посланике, укључујући и лидера Самоопредељења, Аљбина Куртија.

Овакав предлог представници Канцеларије за регистрацију политичких странака изнели су због, како су навели, нејасноћа у тачки „q“ члана 29. Закона о изборима, тачке којом се забрањује особи која је осуђена у последње три године да се кандидује за посланика.

„Канцеларија није у потпуности разјаснила тачку ‘q’. Из тог разлога наша канцеларија је одлучила да овери списак онакав какав јесте, а ако има жалби, могу да се жале. Сви субјекти испуњавају критеријуме. Постоје кандидати који могу да имају проблеме. Канцеларија није могла да потврди њихове проблеме. Имали смо сумње. То је инклузиван приступ јер немамо капацитет да тачно проценимо да ли кандидат може да има проблеме“, овако гласи разјашњење Канцеларије за регистрацију политичких странака.

На овакав покушај тумачења, како преноси Коха, реаговала је председница ЦИК-а, Ваљдете Дака: „Имамо препоруку која заправо не објашњава да ли ти кандидати испуњавају критеријуме или не. Из ове препоруке није јасно ко испуњава а ко не“.

Састанак је у међувремену одложен за поподне како би се сачекала додатна документација Канцеларије за сертификацију политичких партија, јер, како је председавајућа ЦИК-а изјавила, неколико чланова ЦИК-а није уверено да је таква препорука заснована на закону. Седница је прекинута на два сата, да би ЦИК „добио документа из шест институција у вези са испуњавањем услова из Закона о изборима“.

Дака је потом саопштила да ће ЦИК коначну одлуку о процени за оверу кандидата за посланике донети у 17 и 30, а управо је тај део седнице преношен јавно.

И овоме су се успротивили представници Самоопредељења и захтевали да се одмах донесе одлука и то у складу са препоруком Канцеларије за регистрацију.

Међутим, чак и пре доношења коначне одлуке, представници ЛВВ саопштили су да неће прихватити одлуку ЦИК-а уколико се њом забрани учешће на изборима председнику ове странке и другима који су осуђени у претходне три године.

„Иако је на прошлим изборима констатовано да ЦИК нема право никоме да ускрати кандидатуру, ако не постоји одлука по којој се одузима право на кандидовање, данас изражава спремност да не овери кандидатуру кандидата Покрета самоопредељења иако нико од њих нема одлуку која изричито негира то право!“ – рекао је портпарол ове странке Криезиу.

Он је само поновио тумачење које се могло чути и претходних дана од представника ЛВВ, као и дела јавности, као што је казао синоћ и Хаки Абази из Самоопредељења. Дака и ЦИК су дозволили Куртију и другима да се кандидују 2019. и тада нису протумачили закон на исти начин као 2021. године, казао је бивши потпредседник косовске владе у мандату под Куртијем.

С друге стране, Дака се већ неколико пута за последњих пар дана пожалила на притисак и претње, а рекла је чак у једном тренутку и да би све било другачије да није жена. Најгласнији у критикама је био члан председништва ЛВВ Гљаук Коњуфца који је прво оптужио Даку за „девијацију“ процеса, да би данас навео у својој објави на Фејсбуку да је Дака на челу плана заустављања Аљбина Куртија и ЛВВ од учешћа на изборима.

„Уколико политичко тело ЦИК-а преклопи професионалну канцеларију за сертифкацију то ће ултимативно потопити независност ове институције заједно са демократијом и људским правима“, написао је Коњуфца у паузи састанка ЦИК-а.

Проблем уочи ванредних косовских избора који потреса део политичких странака, на челу са Самоопредељењем, јесте нова процедура Централне изборне комисија за ове изборе – провере подобности кандидата, којом се оцена подобности тражи од укупно шест косовских институција, међу којима је и Судски савет Косова. Тако је 47 кандидата са изборних листа политичких субјеката регистровано са правоснажним пресудама, што их спречава, према овој одлуци да се нађу на изборним листама.

Како је на конференцији за штампу пре два дана потврдио портпарол ЦИК-а, Ваљмир Ељези, тих 47 од преко 1.000 кандидата пријављених за посланике правоснажно су осуђени у последње три године.

Међу њима су и Аљбин Курти, као и Доника Кадај-Бујупи, Аљбулену Хаџиу и Фатона Топалија, а због коришћења сузавца у Скупштини Косова 2015. године.

Нова процедура уведена је након одлуке косовског Уставног суда о неуставности гласа осуђеног посланика Етема Арифија у претходном сазиву, којом се наводи да кандидату за посланика који је у последње три године правоснажно осуђен, не може бити одобрена кандидатура за посланика.

На данашњем састанку саопштено је из ЦИК-а да се око 13.000 грађана који живе у иностранству одазвало на телефонски позив за регистрацију у процесу гласања.

Поручили су да се за гласање пријавило 15.672 људи, од којих 2.460 није јавило на телефон.

„Тренутно постоји 134.138 неотворених имејлова за које мислимо да ц́е бити обрађени у наредним данима. Повец́али смо капацитете са особљем. Провера се врши у објекту у коме се врши служба за гласање. У Центру за бројање и резултате повец́али смо капацитете за обраду података“, речено је на састанку.

Услед медијских написа да Курти који је предводник листе Самоопредељења највероватније неће бити потврђен као кандидат за посланика, челници ове странке већ данима упућују снажне критике на рачун ЦИК-а и Ваљдете Даке, коју оптужују за намеру да политички елиминише Аљбина Куртија“.

У међувремену су се огласили ЕУ, немачка, америчка и италијанска амбасада у Приштини који су затражили од свих да се не мешају у рад ЦИК-а и сачекају коначну одлуку.

Извор: КоССев

Фото: Видео принт

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...