Покрет за одбрану Косова и Метохије

Шаиновић: Хил радио на споразуму, а онда су САД 1998. године напустиле Ругову и прешле на ОВК

Фото: Експрес

Бивши премијер Србије и потпредседник владе Југославије Никола Шаиновић каже да именовање новог амбасадора САД у Србији Кристофера Хила и разговор са њим може лакше да разјасни шта су намере америчке владе у даљем току преговора о Косову. 

Шаиновић каже да је Хил неспорно вредан и стручан и да је добро упућен у ситуацију.

“Кад такав човек данас дође за амбасадора, онда ви у разговору са њим не морате да полазите од формулације ‘да ли знате’ него са формулацијом ‘као што знате’, зато што је човек био ту и дипломатски можемо да му ставимо до знања да нема прескока чињеница, јер их он зна”, рекао је Шаиновић за Косово онлајн.

Напоменуо је да Хил наравно реализује оно што је политика његове владе и кад је добра и кад је лоша по нас, те да је то основно обележје амбасадора и да персонални фактор у томе није одлучујући, али да разговор са Хилом може лакше да разјасни ста су намере америчке владе у даљем току преговора, јер нема потребе за много увода и обилажења чињеница, “јер чињенице знамо ми, зна их и он”. 

“Шта ће од свега тога бити, видећемо врло брзо по његовом доласку. Општи је утисак да америчка администрација жели детаљну и широку активности одмах јер, у противном би Хил био саветник, а не би заменио постојећег амбасадора који је већ у Србији”, навео је Шаиновић.

Каже да Београд има јасне ставове о преговорима, и да прво што треба да тражи је да се спречи даље погоршавање позиције Срба на Косову, да се елиминишу сви ексцеси, ескалација и употреба силе и да се започну позитивни процеси у смислу обезбеђења имовине и права Срба што све симболизује питање “могу ли Срби мирно да обиђу своја гробља”.

“Јер, ако то не могу шта онда могу?! И да се прво ради на јачању атмосфере поверења, јер је тренутно неповерење међусобно свих страна, и домаћих и страних толико велико да Срби не верују да им је обезбеђена животна сигурност, камо ли нешто друго”, рекао је Шаиновић.

Сматра да Србија има проблем са кредибилитетом споразума које је до сад потписивала, а које су тако грубо прекршили они који су их потписали и спонзорисали, укључујући Резолуцију 1244 и Биселски споразум, а то су њихови главни носиоци – САД и ЕУ. 

“Томе би Хил могао да да допринос по својим стручним и радним квалитетима, под условом да је то приоритетни задатка који од владе добио именовањем, а који ми сада не знамо”, додао је Шаиновић.

Добро познајем Хила

Навео је да Хила лично добро познаје јер су сарађивали и за време конфликта у БиХ, припреми Дејтона и после Дејтона на спровођењу тог споразума, а касније од 1997. на питањима косовске кризе. 

Испричао је да је Хил у пролеће 1998. имао две политичке активности, једна је спровођење споразума Милосевић-Ругова о образовању уз посредовање Ватикана, и друга, преговори Милосевић-Ругова о самоуправи на Косову. 

“Пошто Милошевић и Ругова не разговарају директно, Хил преноси поруке од једног до другог и тако су документи о нацрту самоуправе на Косову и Метохији под називом Хил 1, Хил 2 и Хил . Он је ту упорно радио и сарађивао на томе да се направи концепт самоуправе на КиМ који би уз споразум о образовању био значајан фактор стабилности. Другим речима рата не би било 1999. године”, рекао је Шаиновић.

Он, међутим, наводи, да је у јулу 1998. Америка променила одлуку, напустила Ругову и прешла на ОВК. 

“То илуструје састанак Холбрука крајем јуна, почетком јула, у селу Јуник са припадницима ОВК и Хил је био ту, и то је објављено као велика светска сензација да Америка прелази на страну онога кога су до јуче звали терористима. Од тог момента Хил ради како је политика промењена, престају сви разговори о самоуправи и образовању и почиње америчка подршка ОВК. Хил се укључује у то и ради на томе све до почетка рата. Тако да га имамо на два различита задатка онако како се променила политика његове државе”, рекао је Шаиновић.

Навео је и да је амерички председник Џозеф Бајден након именовања новог тима за регион поменуо Западни Балкан као један од пет региона који представљају зону његовог посебног интересовања. 

У складу са тим, навео је Шаиновић, Бајден је одредио целу екипу од пет људи и то амбасадора у Београду, Сарајеву и Приштини, и два саветника Габријела Ескобара и Џејмса О’Брајана. 

“Сва петорица су дуго присутна у овом региону рачунајући и БиХ и Косово, јер је очигледно да су та два питања целина без обзира на њихову специфичност, будући да су и једно и друго од виталног знацаја за стабилност Западног Балкана”, рекао је Шаиновић. 

(Косово онлајн, 21. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print