Покрет за одбрану Косова и Метохије

Шпански премијер учествује на самиту у Словенији, на ком је и ”Косово”, али тражи уклањање симбола

Фото: pixabay, илустрација

Премијер Шпаније Педро Санчез учествоваће у среду на самиту ЕУ-Западни Балкан, на ком ће бити и представници Косова, али, како преноси шпански лист Ел Периодико, пошто Шпанија не признаје Косово, тамо неће бити симбола Косова, преноси Економија онлајн.

 

Како је саопштено, Санчез ће сутра отпутовати у Љубљану, главни град Словеније, како би присуствовао састанку лидера Европске уније уочи самита који ц́е одржати са представницима Западног Балкана.

Овај самит је периодични састанак који је прошле године одржан путем видео-конференције због пандемије.

Последњи пут када је лично позван, 2018. године, тадашњи председник шпанске владе Маријано Рахој није присуствовао због учешц́а Косова. На том самиту су избегнути симболи државе Косово и то ће се поново догодити у Љубљани након захтева Шпаније, пише лист са седиштем у Каталонији.

Због тога неће бити застава или симбола било које земље, а уобичајени знакови који се постављају на сто садржаће имена учесника, али без навођења било какве фукције, попут председника или премијера.

Уз Шпанију, четири друге земље ЕУ не признају Косово: Грчка, Румунија, Кипар и Словачка, пише шпански лист. Ипак, иако Шпанија не признаје Косово као државу, подржава дијалог између Косова и Србије. Шпанија подржава проширење ЕУ на земље Западног Балкана, али шпанска влада појашњава да се овонедељни самит не одржава да би се говорило о могућности чланства, већ о односима Европске уније са овим земљама.

Вечера лидера ЕУ, која ће претходити самиту, имаће неформалну размену мишљења о различитим питањима и разговараће се о неким темама које су део дневног реда састанка Европског савета 21. и 22. октобра. Они се углавном баве међународном улогом Европске уније и, у том контексту, баве се питањима као што су ситуација у Авганистану, односи са Кином или тензије између Француске и Сједињених Америчких Држава.

Према писању шпанских медија, Санчез жели да се позабави и високим растом цена енергије.

(Економија онлајн/Косово онлајн, 04. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print