Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Шта доноси трећи дан неизвесности: Османи за председницу или нови избори?

(Фото: КоССев)

Почео је трећи дан неизвесности на Косову која ће, како се очекује, потрајати све до ноћи. Тада ће се коначно знати да ли Косово има новог председника, или иде на још једне ванредне парламентарне изборе – друге за редом у првој половини 2021. године. Упркос више покушаја да се изгласа, претходног дана Вјоса Османи није добила подршку довољног броја посланика како би постала нова председница. Јучерашње заседање у парламенту обележиле су нове „изненађујуће“ околности, када су поједини посланици из мањинских заједница одлучили да не присуствују седници а једна посланица ААК, странке која је најавила да неће узети учешће у гласању, одлучила да остане у посланичку клупу.

Ни после скоро четворосатне седнице косовске скупштине синоћ није изабран председник Косова, односно председница.

Иако је на почетку утврђено да седници присуствује 82 посланика, већ у првом кругу гласања, утврђено је да нема кворума – гласало је 78 посланика, да би у поновљеном првом кругу био глас више – 79, али опет недовољно за кворум.

Нешто мало пре поноћи одлучено је да посланици настављају рад у недељу. 

Посланици владајућег Самоопредељења били су убеђени да ће се синоћ решити питање председника, док су међународни представници позивали посланике да испуне своју дужност. Међутим, до тога није дошло.

Након што је све завршено, владајућа ЛВВ саопштила је да седници није присуствовало пет посланика, на које су они рачунали. Реч је о тројици посланика ЛДК и двојици из невећинских заједница.

Седници нису присуствовали – Авдулах Хоти, Агим Вељиу и Дритон Сељманај из ЛДК, што су они редовно истицали у јавности. Међутим, саопштила шефица парламентарне групе ЛВВ, Мимоза Кусари Љиља, је са друге стране, синоћ открила да су они синоћ поступили супрутно њиховим претходним изјавама.

Исто важи и за два посланика испред горанске, односно ромске заједнице – Адема Хоџаја и Фадиља Гашија, који су такође били одсутни.

Говорећи о њиховом одсуству, шефица парламентарне групе ЛВВ казала је синоћ да је видљив „утицај неких страних група“.

РТК: Вјоса Османи имала договор са Гашијем и Хоџом

Адема Хоџу и Фадиља Гашија део јавности види блискима са Српском листом чији посланици синоћ такође нису присуствовали седници. Како је РТК јавила касно синоћ, са њима је Вјоса Османи имала споразум, с обзиром да без једног од њих није било могуће постизање кворума. Из странке Фадиља Гашија, Курти је именовао Газменда Саљијевића за заменика министра у Министарству за заједнице и повратак, наводно, у замену за глас посланика Гашија за председника.

Кусари Љиља је, међутим, у јутрошњој изјави за Клан Косова, изразила наду да ће се вечерас изгласати Османи за нову председницу.

Очекује да ће Хоџај и Гаши присуствовати данашњој седници, као и посланици ЛДК.

Уједно каже да су у преговорима са појединим посланицима који су, како је рекла, имали вољу да присуствују јучерашњој седници.

За разлику од ова пет посланика, синоћној седници, током гласања, присуствовала је Аљбена Решитај (Albena Reshitaj) из ААК, странке Рамуша Харадинаја – која је претходно потврдила да неће присуствовати седници.

Она је медијима касно увече потврдила да је дала подршку за избор председника из два разлога. Осим пандемије, и због тога што се Косово налази у озбиљној ситуацији, није хтела да функционисање институција зависи, како је казала, од Српске листе, односно, Вучићеве власти.

Услед најаве да се данас одржава нова седница на којој ће се одлучивати о председнику, она је послала апел свим посланицима.

„Молим све посланике Скупштине Косово, што сам рекла странци којој припадам, да буду део седнице. Нисам дошла да гласам ни за једног кандидата, али сам дошла да будем део седнице како ме не би водила Српска листа“, изјавила је касно синоћ Решитај.

Уједно је демантовала наводе да напушта ААК, потврдивши да се само њено мишљење разликује од осталих у странци.

Одлука Рашитај да присуствује синоћној седници наишла је на изненађење председника ААК.

Рамуш Харадинај изјавио је данас за приштинске медије да је реч о „непримерној и неразумној одлуци“ која се противи ставу странке која броји укупно 8 посланика у парламенту. Уједно се запитао ‘да ли ће се Рашитај придружити Самоопредељење’.

Исти став о одабиру новог председника дели и опозициона ПДК.

Посланици ове странке нису присуствовали делу синоћне седнице када се гласало за Османи, а најавили су да не намеравају да мењају свој став.

Непосредно пре гласања, међутим у скупштини су била два представника ове странке в. д. председника ПДК Енвер Хоџај и посланик Бедри Хамза. Хоџај је пред посланицима рекао да избором Османија, косовски премијер, Аљбин Курти, жели апсолутну контролу над три институције: Скупштином, Владом и Председништвом. Они су потом и напустили седницу.

Нова седница на којој ће се одлучивати о позицији председника Косова заказана је за данас у 17:00.

У понедељак истиче законска могућност за избор косовског председника будући да се избор на ову функцију, према косовском уставу, врши најкасније 30 дана пре истека мандата актуелног Председника, а то је 5. маја.

За избор косовског председника предвиђена су максимално три круга гласања. У прва два, може да се изабере тек када се обезбеди минимално двотрећинска подршка – односно 80 гласова. Уколико прва два круга пропадну, у трећем се може изабрати са 61. гласом, али је потребно двотрећинско присуство посланика у сали. У супротном следе нови избори.

Извор: КоССев

 

Став