Покрет за одбрану Косова и Метохије

Шта се каже у тексту декларације Брдо-Бриони

Фото: Инстаграм / buducnostsrbijeav

Уједињење Европе није потпуно без Западног Балкана. Чланством у Европској унији границе постају мање значајне. ЕУ би требало активније да се повеже са свим земљама Западног Балкана, а сваки партнер се залаже да брже и ефикасније усвоји и спроведе неопходне реформе, кључни су закључци двостране заједничке декларације тзв. западнобалканске шесторке са Хрватском и Словенијом на једнодневном самиту процеса Брдо-Бриони у Словенији. Осам председника позвало је ЕУ да убрза процес придруживања, заложивши се за хитно отварање преговора о чланству са Албанијом и Северном Македонијом.

У наставку објављујемо превод текста закључака, који је објавио домаћин састанка, словеначки председник Борут Пахор, и који се обратио на конференцији за медије након самита.

 

 

ПРОЦЕС БРДО-БРИОНИ

БРДО ДЕКЛАРАЦИЈА, 2021

Ми, лидери процеса Брдо-Бриони, састали смо се у Брду 17. маја 2021. године, на ванредном самиту у част 10. годишњице покретања ове иницијативе.

Значај процеса Брдо-Бриони

Поводом 10. годишњице овог процеса, поново смо потврдили нашу посвећеност процесу Брдо-Бриони.

Од његовог оснивања, процес Брдо-Бриони значајно је допринео јачању добросуседских односа и регионалне сарадње. Поред тога, постао је платформа за искрене и отворене разговоре између лидера.

Процес Брдо-Бриони такође је повећао свест држава чланица Европске уније и институција о значају бржег проширења на Западни Балкан.

Ковид-19, економски опоравак и инвестициони план ЕУ

Што се тиче изазова које је са собом донела пандемија ковид-19 и њених економских и социјалних последица, истакли смо потребу да се опоравак искористи као прилика за еколошку и дигиталну транзицију која ће довести до одрживијег развоја, а пружиће и више могућности млађим генерацијама.

Поздрављамо усвајање Економског и инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан из октобра 2020. године и чињеницу да су за њега издвојени значајни финансијски ресурси.

Као саставни део Европе, Западни Балкан има право и одговорност да што је више могуће прати развој држава чланица ЕУ, тиме олакшавајући процес придруживања ЕУ.

Европа, цела, слободна, уједињена и у миру

Ми, лидери процеса Брдо-Бриони, залажемо се за заједничку стратешку визију Европе – целе, слободне и у миру. Подвлачимо нашу посвећеност миру и стабилности, као и добросуседским односима.

Западни Балкан је део Европе и уједињење Европе није потпуно без Западног Балкана.

Чланством у Европској унији, границе између држава чланица постају мање значајне, што пружа шири простор за коегзистенцију различитих националних идентитета.

Још једном препознајемо потребу за решавањем питања несталих током сукоба на територији бивше Југославије и понављамо неопходност да се околности њихових нестанака истраже, а да се починиоци приведу правди, са циљем да се на тај начин допринесе трајном помирењу, миру и стабилности.

Проширење као геостратешки приоритет

Проширење ЕУ са читавим регионом Западног Балкана је у политичком, безбедносном и економском интересу ЕУ, али и геополитичка потреба и најважнији политички предуслов за стабилну, просперитетну и одрживу будућност Европе.

Путем амбициознијег и сврсисходнијег процеса проширења, ЕУ би требало активније да се повеже са свим земљама Западног Балкана како би их подстакла да што пре испуне добро успостављене и неопходне услове за чланство у ЕУ.

Са понудом за чланство у ЕУ и укидањем визног режима за читаво подручје Западног Балкана, ЕУ има на располагању најмоћније трансформационо политичко средство. Сваки партнер је свестан да мора да усвоји и спроведе неопходне реформе, укључујући и оне из области владавине права, демократизације и економије, и залаже се да то учини брже и ефикасније.

Апсорпциони капацитет ЕУ је довољан да прихвати земље Западног Балкана као нове чланице. Позивамо Европску унију да заиста убрза процес придруживања и прими све земље Западног Балкана у ЕУ, имајући у виду напредак који је свака од њих постигла.

Снажно се залажемо за хитно отварање преговора о чланству са Албанијом и Северном Македонијом, без даљег одлагања.

Поздрављамо намеру Словеније да током председавања Саветом Европске уније одржи самит ЕУ-Западни Балкан и њену намеру да укључи Западни Балкан у Конференцију о будућности Европе која је отворена 9. маја 2021. године.

Сагласни смо са тим да ….. буде домаћин следећег састанка лидера процеса Брдо-Бриони.

Фото: Борут Пахор, Твитер

Фото: Борут Пахор, Твитер

 

 

(КоССев, 17.5.2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print