Покрет за одбрану Косова и Метохије

Једномесечни кућни притвор осморици Албанаца из Јужне Митровице за напад на групу старијих Срба

Фото: Основни суд у Митровици/КоССев

Осморици Албанаца од девет оптужених, Основни суд у Митровици одредио је једномесечни кућни притвор за кривична дела „напад“ и „учествовање у тучи“ која су се догодила ове недеље у Јужној Митровици испред канцеларије Министарства пољопривреде. Судија је у образложењу одлуке навела и да су дела која им се стављају на терет била усмерена против старијих Срба која су дошла да предају документа за пољопривредне субвенције, те да су на међуетничкој основи изазвала велику узнемиреност јавности. Међу окривљенима је и четворо са већ постојећим кривичним досијеом.

Почевши од 27. септембра до 27.октобра у кућном притвору биће: Аљберт (Алберт) Љутрим (Лутрим) и Ћендрим (Qендрим) Сумићи (Сумиqи), Фљамур Шартари (Фламур Схартари), Аљбин (Албин) Дибрани, Ердин Хасани, Ендрит Пеци, Мергим Хасани.

Оптужница је подигнута и против Б.С.

Њима се на терет ставља да су „применили силу према другоме“, односно да су напали групу лица српске националности.

„Оштећени су грађани српске националности, који су дошли у просторије Канцеларије Министарства пољопривреде, како би предали захтеве са документима за добијење субвенција. То су били старији људи, а дело које је учињено према њима је на међуетничкој основи изазвало велику узнемиреност јавности“, наведено је у одлуци.

„Ово дело извршено је под нарочито тешким околностима, а мотивисано је на националној основи. С обзиром на то да је дело учињено на међуетничкој основи, изазвало је велику узнемиреност у јавности, а чињеница да је учињено испред Канцеларије у коју долазе лица свих националности, постоји опасност да би окривљени могли поновити дело“, такође је још једном истакнуто.

Као опасност од понављања дела од стране окривљених наводи се да четворо њих већ има кривични досије.

Судија је овиме заправо усвојила предлог тужиоца, истовремено и изрекавши „блажу изолациону меру“, оцењујући да ће се овом мером постићи сврха заустављања евентуалног извршења кривичног дела од стране окривљених, имајући у виду „озбилност кривичног дела, начин и околности под којима је оно извршено, личне прилике, понашање у прошлости, као и друге околности које указују на опасност понављања кривичног дела“.

Косовска полиција је 27. септембра саопштила да је тог дана у Јужној Митровици, ухапшено 10 лица, од којих су, према тадашњим полицијским информацијама, два малолетника, због физичког напада на 11 особа у време док су се сви они налазили испред канцеларије косовског Министарства пољопривреде у овом делу града.

Уз штуре информације, Косовска полиција навела је тада да је наводним жртвама понуђена медицинска помоћ, али да су наводне жртве то одбиле.

Не наводећи националност укључених у инцидент тада, у полицији су само потврдили да се предмет налазио код два српска тужиоца.

Осморици је одмах 27. одређен притвор, са изузетком два малолетника.

(Коссев, 01. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print