Покрет за одбрану Косова и Метохије

Једномесечни притвор Ристи Јовановићу који је ухапшен на Газиместану

Фото: РТВ Ким

Ристу Јовановићу, држављанину Црне Горе, који је ухапшен током обележавања Видовдана на Газиместану, данас је у Приштини одређен притвор у трајању до 30 дана. Подгоричанин је оптужен за извршење кривичног дела „Изазивање националне и верске мржње и нетрпељивости“.

„Одлука о одређивању мере притвора није оправдана и не постоји ниједан услов који предвиђа закон о кривичном поступку за одређивање притвора“, казала је за КоССев адвокатица Јована Филиповић, назначивиши да је то судији и образложила.

Уједно тврди да не постоји умишљај, као ни докази за дело које му се ставља на терет, те додаје да је то такође образложила судији.

„Образложено је да никада није ширио верску мржњу. Чак сам ту изјаву коју је (Јовановић) дао РТВ Ким-у, а коју тужилац помиње као материјални доказ, цитирала суду, и он каже да поштује своју веру, али и туђу, своју нацију, али и туђу и да ће увек да пружи подршку било ком православном народу где год да се нађе у свету“, казала је Филиповић.

Назначила је да је ова изјава узета у лошем светлу и да је представљена као ширење мржње.

„Ником ту није јасно шта је ту ширење мржње, ако он каже да воли своју веру и туђу поштује“.

Јовановић ће бити смештен у притвору у Северној Митровици, а његова адвокатица ће већ сутра уложити жалбу на одлуку о притвору Основног суда у Приштини.

Јовановић се данас раније, након што је судија Вљора Пацоли прочитала оптужницу, изјаснио да није крив и „да није дошао да шири мржњу, да је на Косову боравио и пре две године и да није имао проблема“.

Тужилац је међутим, затражио продужетак притвора, због опасности од бекства.

Његовом саслушању присуствовао је данас и амбасадор Црне Горе на Косову, Мирсад Бибовић.

Јовановић је саслушан јуче у Основном тужилаштву, а његова адвокатица, Јована Филиповић, казала је медијима да је рочиште потом заказано за данас.

„С обзиром на то да до данас тужилац није поднео захтев за продужење притвора, надамо се да ће му судија дозволити да се брани са слободе“, навела је тада Филиповићева.

Она је уједно јуче обишла ухапшеног Јовановића и навела да он има неколико модрица на рукама, насталих током хапшења, али и да јој је казао да се према њему у притвору опходе коректно.

Подсетимо, Риста Јовановића из Подгорице ухапсила је косовска полиција 28. јуна на Газиместану.

Како је тада иницијално пренео РТВ КиМ, они су ухапсили Јовановића јер је приговорио полицији која је затражила да се једној монахињи, која је излазила из дворишта меморијалног комплекса на Газиместану, претресе торба.

Косовски медији изнели су другачије наводе, да је овај младић ухапшен због „певања провокативних песама“.

Косовска полиција огласила се потом саопштењем наводећи да је хапшење Јовановића на Газиместану уследило због „изазивања раздора и нетрпељивости“, и најавила да ће све радње у вези њега бити предузете у сарадњи са тужиоцем.

Истог дана огласио се и црногорски премијер, Здравко Кривокапић, који је затражио од власти у Приштини да саопште да ли су ухапсили њиховог држављанина током обележавања Видовдана на Газиместану и због чега.

Реаговало је и Министарство спољних послова Црне Горе, које је саопштило да ће њихова амбасада на Косову предузети све потребне активности са косовским властима, како би заштитила свог држављанина.

(Коссев, 29. 06. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print