Покрет за одбрану Косова и Метохије

Јунак са Кошара: У Лаћарку сахрањени посмртни остаци војника Зорана Веселића

Фото: Министарство одбране Србије

Уз војне почасти данас су у Лаћарку крај Сремске Митровице сахрањени посмртни остаци српског војника добровољца Зорана Веселића који је погинуо 19. априла 1999. године, на Маја Глави на Кошарама, саопштило је Министарство одбране. Његови посмртни остаци 22 године од погибије пронађени су крајем прошле године. Од 570 несталих на КиМ-у листе Србије, 24 је војника.

Председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић, који је присуствовао сахрани, рекао је да су посмртни остаци Зорана Веселића пронађени и идентификовани прошле године, (у новембру) а пре неколико дана преузети у Приштини.

„Настављамо с активностима везаним за трагање за несталим лицима. Неке околности, везане за пандемију, успориле су тај, свакако тежак задатак с којим нећемо стати. Пре два месеца били смо на Кошарама и у Приштини где смо информације које поседујемо поделили с надлежнима и очекујемо да ускоро идентификујемо још лица. Укупно је око 570 лица на нашој листи несталих, од којих су 24 војника. Са Кошара се шест војника воде као нестали и надамо се да ћемо ускоро, када будемо радили проверу локације коју смо у новембру показали привременим институцијама у Приштини, пронаћи још нека тела. То је тежак задатак од кога нећемо одустати ни једног тренутка. Војници који су дали своје животе обављајући најсветији задатак одбране отаџбине то заслужују од нас“ – рекао је Вељко Одаловић, а преноси МО.

Војник 125. бригаде Зоран Веселић, погинуо је са још два саборца у противнападу, приликом покушаја спашавања другова који су били у обручу.

Одликован је Орденом за заслуге у области одбране и безбедности.

Српску заставу са ковчега Веселићевом ујаку Стевану Петровићу предао је старији водник Владимир Митнавер, јер су Зоранови родитељи преминули.

„Он је растао код нас у кући, одатле је отишао“, казао је ујак, а јавила ГрадскаМ телевизија.

„Ми смо га већ сахранили, али увек у човеку тиња нека нада“, казао је такође, додавши да и упркос томе што су добили званичан извештај од војске да је погинуо, надали су се, „да је жив, да је рањен, да је заробљен“.

Венце су положили представници Владе, Министарства одбране и ВС, МУП-а, Жандармерије и борачких организација.

Иначе ГрадскаМ телевизија наводи да се ради о „првој примопредаји тела у Приштини од септембра 2019. године, а када су преузети посмртни остаци 7 особа мучки убијених у бункери у Ђаковици“.

Претходно је Рам (Рамë) Манај из косовске Комисије за нестала лица 5. октобра открио у емисији телевизије Т7, да је тада дан раније – 4. октобра српска делегација боравила на Кошарама у потрази за телима војника погинулих током рата на Косову.

Једна од тачака и споразума у Вашингтону, као и нове фазе преговора у Бриселу која је покренута од прошлог лета је питање разрешења судбине несталих особа. Поглавље будућег „свеобухватног споразума о нормализацији односа“ о несталима је већ закључено, потврдио је изасланик ЕУ за разговоре Београда и Приштине Мирослав Лајчак. Од тада се актуелизовала и тема несталих, а пре свега ископавања, која се, према до сада јавности доступним информацијама, врше у Кижеваку код Рашке, на муслиманском гробљу у Косовској Митровици, рејону Ораховца и Призрена.

Извор: Коссев

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print