Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Ћесари: Албанија није успела да постане обједињавајући политички центар Албанаца

Професор политичких наука у Тирани Едон Ћесари рекао је да Албанија никада није била, а још мање данас, обједињавајуц́е политичко средиште читавог етничког албанског фактора на Балкану, пише Коха.

Он је то изјавио на КТВ, где је разговарао о недавним сукобима лидера из Албаније Едија Раме и председнице парламента Косова Вјосе Османи.

„С једне стране постоји хладноћа, неспоразум између двоје лидера, не бих рекао конкретно између Раме и Османи, али рекао бих шире, између Раме и политичких фактора на Косову, посебно последњих година”, додао је.

Према његовим речима, ово би требало посматрати у већем обиму.

„Упркос свим стварима које нас спајају, иста нација, заједничког језика, имам утисак да су две државе већдео два простора који немају увек директну комуникацију и нису увек у хармонији, навео је Ћесари.

Последњих година, према његовим речима, дошли се до врхунца започетог пре неколико деценија.

„Постоје два веома важна фактора која по мом мишљењу две политичке класе још увек нису успеле да разумеју. Кад кажем две политичке класе, не мислим само на тренутне. Дакле, не позивам се само на  Куртија и  Раму, Харадинаја или  Башу. Албанија никада није остварила, а још мање данас, ту велику жељу да буде обједињавајући политички центар читавог етничког албанског фактора на Балкану“, рекао је Ћесари.

Према његовим речима „бескорисно је негирати да је у делу Тиране постојала воља и амбиција да буде хегемонистички, готово империјални центар. То данас још не разумеју албански грађани, који за то немају ни политичка ни културна средства. Изнад свега што нас спаја на Косову, постоји амбиција, навика, воља за формирањем државе оне која уједињује нацију. Ова државотворна воља ни данас се не разуме у Тирани “, рекао је он.

Додао је да након ових сукоба постоји исти политички маркетинг.                

„Пре свега, ми смо две суседне државе које деле неке исте квалитете. У овим тренуцима ми се чини да они који трче нису толико вешти у продаји илузија. Не поричем да иза свих ових покрета стоји исти политички маркетинг. Постоје и практични елементи“, рекао је Ћесари.

Додао је да је сада комуникација много чешћа између грађана.

„Потпуно су различити односи између друштва и политике. То је један од ретких случајева када је политика у односу на друштво у сталној регресији“, рекао је он.

„Заједнички састанци владиних кабинета, упркос племенитим циљевима које могу имати, у тренутку када нису преведени у конкретан, бирократски, споразумни језик, остају само маркетиншки сјај. Више бих инсистирао на међудржавним односима. Они су континуум у поређењу са онима унутар странке, између политичких и између грађана”, рекао је Ћесари.

Извор: КоССев

Фото: Koha ditore 

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...