Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ћутање је одобравање: Србија не реагује на Лајчакове изјаве

Фото: Економија онлајн

„Хоћете да знате превише, али оно што је важно је то да се процес наставља“, казао је у Приштини Мирослав Лајчак одговарајући на питање о томе да ли постоји нацрт коначног споразума између Косова и Србије.

„Увек је ризично да се разговара о датумима и времену. Оно што је важно јесте то да се обе стране ангажују у овим разговорима. Врло је осетљив али веома озбиљан процес. Али поцес иде напред и то је најважније“, каже специјални европски изасланик.

На крају своје тродневне посете Косову, пред новинарима албанских редакција сумирао је утиске.

Каже да је посета била корисна, посебно на састанцима са Аљбином Куртијем и његовим замеником Бесником Бисљимијем и то, када је у питању „следећи корак“, који између осталог, укључује и припреме за следећи састанак на високом политичком нивоу.

Није, међутим, прецизирао датум сусрета Вучић-Курти, док почетком следеће недеље не буде отишао у Београд да разговара и са српским председником.

На Косову се Лајчак састао и са председницом Вјосом Османи, председником скупштине Гљауком Коњуфцом, лидерима опозиционих странака и Српском листом, представницима пословне заједнице, цивилним друштвом, али како је данас казао, по први пут и са медијима.

Медије је данас, на основу извештаја и питања, највише интересовало питање архива, да ли се и шта о томе разговарало. Од када је након прошлонедељног разговора у Бриселу договорено отварање архива, ова тема постала је доминантна у косовској јавности. Иако опозиција и власт на Косову имају различита гледања, док једни осуђују како су договором изједначени „џелат и жртва“, односно, „хегемонистичке српске снаге“ са „ослободилачком војском Косова“, а власт то демантује и наводи да је договор у интересу Косова, и једни и други ипак наглашавају да „архиве ОВК не постоје“ и да је Косово „чисто“.

Сада Курти каже да посебног договора о архивама нема, већ да се о томе и раније разговарало.

„Није било посебних разговора о архивама. Био сам изненађен да видим колико је узаврела дискусија уследила у вашем друштву и медијима. Оно што је речено је заправо понављање само оног што је много пута речено, а то је да не постоје препреке са било које стране да се добије приступ архивама. То је већ изговорено прошле недеље и потврђујем – и неколико пута пре, и г. Бисљими је казао да не постоје архиве ОВК, већ само државне архиве. Дакле, ништа изненађујуће, никакав посебан споразум, али се некако погрешно протумачило у вашем друштву“.

Што се опозиције тиче, било је важно да, с обзиром на то да су они играли улогу у дијалогу, сада, како Лајчак наглашава, они разумеју важност тог процеса.

„Они су јасно нагласили да ће подржати тај процес и владу у ангажовању око дијалога“, нагласио је Лајчак.

И пословна заједница разуме важност дијалога у нормализацији односа, како Лајчак у Приштини каже – Косова и Србије, за будућности економију Косова.

„Због тога сматрам да је ова посета правовремена и веома важна“, додао је.

Лајчак је истовремено најавио посету Београду у понедељак и уторак, где се нада да ће добити нове идеје, како би се процес наставио.

Иако није имао конкретне поруке данас, осим дела о архивама, његова најексплицитнија порука дошла је преко кабинета председнице Вјосе Османи.

Ако је веровати овом кабинету, након састанка са Османи-Садриу, Лајчак је поручио да „нико неће тражити од Косова да преговара о његовој уставности, територијалном интегритету и унутрашњој функционалности“.

Лајчак је са друге стране поручио на свом твитер налогу после састанка: „Веома добра размена мишљења са председницом Османи о дијалогу којим посредује ЕУ и о регионалним питањима. Поздрављам њено интересовање и оцене“.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коссев, 17. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print