Покрет за одбрану Косова и Метохије

Џек Смит: Застрашивање сведока је реалност

(Фото: Printscreen/SCK)

Вест је ажурирана

14:43 – Није одређен датум следеће статусне конференције

Следећа статусна конференција ће бити заказана благовремен, рекао је судија претпретресног већа, Николас Гију, на крају данашње статусне конференције.

Тужилаштво је изнело мишљење да би адекватан датум био почетак априла, а део одбране да би овакве конференције требало да се одржавају сваке шесте недеље.

14:20 – Емерсон: Не можемо ништа без претпретресног поднеска

„Најранији датум који можемо да дамо је када будемо анализирали све предмете и разумемо шта им се (оптуженима) ставља на терет“, поручио је адвокат Кадрија Весељија, Бен Емерсон након излагања свог колеге, Дејвида Хупера.

Прецизирао је да ће моћи да започне своју истрагу тек априла, и да не може да каже да је у раним фазама истраге све док тужилаштво не изнесе јасно тезу оптужби и поднесе претпретресни поднесак.

Навео је уједно и да не може сада да иде на Косово због ситуације са ковидом, али и да за сада нема сврхе да иде тамо и да ће таква ситуација бити све до подношешња овог поднеска.

Тужилаштво је потом изнело своје мишљење – да је невероватно то да одбрана тврди да није започела са својим истрагама упркос свом материјалу који им је ово тужилаштво доставило.

„Тужилаштво је урадило све што може и охрабрујемо одбрану да такође одради све што може“, поручили су.

14:10 – Хупер: Ваљана истрага одбране тек за пар месеци

Дејвид Хупер, адвокат Хашима Тачија, каже да када је у питању истрага одбране – да је он тек на почетку.

„Ако би целу припрему видели као сат од 60 минута ја сам тек 4 минута зашао у то“, поручио је Хупер.

Каже да не види никакву могућност да се са ваљаном истрагом почне пре априла – како због доступности материјала одбрани, а тако и због пандемије коронавируса.

„Да нема ковида то би било могуће“, прецизирао је.

Каже да Хашим Тачи „врло стрпљиво седи и чека да дође у Хаг“.

„За сада разговарамо само преко Zoom-а једном у две недеље, а то није прави пут да се разговара о детаљима предмета и то је наравно једно од ограничења последица ковида“, додао је.

Подсетио је на своју ранију изјаву и поновио је – да би са суђењем требало да се почне након осамнаест месеци од почетка поступка.

Када је реч о томе да ли ће да се користи одбрана алибијем или да ли ће затражити одлуку о изузетним истражним приликама, прецизирао је да ће више информација имати о томе када будемо имали бољи увид у доказе.

13:20 – Смит: Застрашивање сведока је реалност

Да ли тужилаштво може да заврши истрагу и поднесе претпретресни поступак до јула месеца како је и раније било навођено, упитао је судија.

Главни тужилац, Џек Смит, поручио је да је неопходно ефикасно водити поступак и да он не би требало да се одуговлачи.

Каже да уколико одбрана сматра да суђење треба да почне касније – да је то њихово право.

Каже да су наводи адвоката да су потребне године да одбрана припреми своју истрагу неосновани.

Додао је да је свако од оптужених рекао да је невин по свим тачкама оптужнице и прецизирао да је терет доказивања на тужилаштву.

Смит је и истакао да је Влада Косова издвојила 20 милиона евра за одбрану оптужених пред овим судом и то поврх онога што Секретеријат финансира

. „Кад то све кажемо, мени је сасвим чудно да овде данас стојимо и слушамо одбрану која се бори да се оптуженима да могућност да они оспоравају тезу тужилаштва и да испитају терет доказивања који ми имамо“, поручио је Смит.

Замолио је суд да у складу са претходним поступцима одреди датум почетка суђења „који ће бити релативно скоро“, и да се одреди датум када ће бити поднет претпретресни поднесак који је у складу са праксом и са потребама заштите сведока“.

Смит каже да сведоци и жртве у предмету ти који чекају да се правда изврши већ годинама, те да је реалност у овом предмету да сведоци и застрашивање и опструкција сведока реалност и да ће то и даље тако бити.

13:02 – Одбрана: Поднесак да се поднесе до почетка априла

Одбрана је негирала да је њихов циљ да одуговлаче процес и затражили су од суда да утиче на тужилаштво да што скорије поднесе претпретресни поднесак од ког, како наводе, зависи истрага одбране.

Затражили су да се до првог априла поднесе претпретресни поступак након чега ће, како наводе, одбрана имати довољно времена да се припреми за будућа суђење.

Са друге стране, оптужили су поново Тужилаштво да одуговлачи процес подношења овог поднеска и да желе да га поднесу непосредно пре почетка суђења, како би се онемогућило одбрани да се добро припреми.

12:35 – Тужилаштво: Обелодањивање у складу са упутством суда

Специјално тужилаштво је негирало наводе одбране – да обелодањивање нема водиљу и да је „хаотично“.

Кажу да је обелодањивање у складу са упутством суда, те да се заснива на конкретним правилима „из којих се јасно види да ли је у питању материјал који ће тужилаштво да користи“.

Кажу да ће у одговарајућем тренутку обелоданити други материјал међу којима и разговоре са сведоцима и да ће се обелодањивање извршити према распореду.

12- 20 – Емерсон: Тужилаштво отежава припрему одбране

Бен Емерсон, адвокат Кадрија Весељија каже да су оптужбе против његовог клијента „врло танке“, рекао је да је предмет на „врло климавој основи“.

Каже да не постоји „трунка доказа“ када је у питању чињење кривичних дела.

Указао је на то да постоји огроман број докумената које је тужилаштво доставило одбрани, те да би било од помоћи када тужилаштво не би стално померало датум почетка суђења и обелодањивања докумената.

Ја желим да питам Џека Смита (главног тужиоца) „како је могуће да је одбрана у позицији да не може да врши своје истраге све док тужилаштво дефинитивно не одлучи шта ће да користи у предмету из огромног броја догађаја и инцидената и како ће они да докажу кривицу четворице оптужених“, поручио је.

Каже да би у том случају могли да одбаце непотребан материјал и врше своје истраге у односу на тезу тужилаштва.

Специјализовано тужилаштво је претходно поднеском упућеним претпретресном судији затражило да се са суђењем крене у септембру ове године.

Наводи и да, уколико до тога не дође и уколико септембра дође до почетка суђења што је захтев тужилаштва – који дефинише као апсурдан – да ће то бити врло тешко за одбрану и да ће се одбрана „професионално обрукати“.

Оптужили су тужилаштво да је „свака одлука коју доноси осмишљена да отежа припрему одбране“.

Каже да тужилаштво највероватније зна да „нема неке јаке доказе“ и да зато жели да „одуговлачи све док сами не разлуче шта је њихова теза након анализе и обелодањивања“.

Затражили су и интервенцију Специјалног суда и да „позове тужилаштво на одговорност зато што отежава припрему одбране“.

12:00 – Тачијев бранилац: 124 сведока није обелодањено

Тужилаштво је данас саопштило да је процес обелодањивања материјала у току, да је добар део овог процеса завршен, а да ће нова обелодањивања тек уследити.

Најавили су да ће за неке од материјала за обелодањивање највероватније бити неопходно да се изрекну заштитне мере.

Када је реч о захтеву за списак сведока тужилаштво каже да још увек треба да се донесу одлуке о томе, те да ће сведочења сведока бити на време обелодањени као што је наложено у одлуци суда.

Међутим, одбрана оптужених је данас саопштила да постоји проблем када је у питању систем обелодањивања материја, те да „он није од велике помоћи“.

„Отишао бих тако далеко и рекао да су системи обелодањивања овог суда којима смо били изложени у поређењу са другим трибуналима најмање корисни“, поручио је Тачијев адвокат, Дејвид Хупер.

Каже да би помоћ тужилаштва требало да буде јасна – „да буде водиља кроз материјале и да помогне одбрани како би разумели стратегију предмета и да се у коначници позабави приоритетима када су у питању истраге одбране“.

Поручио је да постоји 124 сведока који нису обелодањени.

„Не постоји резиме њихових изјава, нема ничега што би указивало на то о чему ће говорити“, поручили су.

Када је реч о идентификационом материјалу за сведока, каже да и овде има потешкоћа – „јер имамо само опис документа, псеудоним сведока, али када прочитамо изјаву видимо да је са њима предочено више докумената, а да они нису нама обелодањени и они би требало да имају конкретан број повезан са бројем сведока“.

Одбрана је затражила да тужилаштво систематски заједно са изјавама сведока обелодани материјал и да онда тај материјал конкретно повежу са сваким сведоком.

Уједно су затражили да добију барем списак потенцијалних сведока које тужилаштво жели да позове на суђењу јер би у противном, како наводе, требало да врше проверу за 300 лица.

Одбрана и других оптужених у овом случају изнела је исте ставове и захтеве.

11:45 – Трећа статусна конференција у предмету против Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија управо је почела. Оптужени прате седницу видеоконференцијски путем.

Статусну конференцију можете пратити уживо овде

Оптужени пред Специјалним судом у Хагу требало је да се појаве још 11. фебруара, али је конференција померена због организационих разлога и доступности страна.

Уједно је померен рок да одбрана поднесе писане изјаве до 10. фебруара.

До сада су одржане две статусне конференције – 18. новембра, односно 17. децембра, док су прво приступање суду имали између 9. и 11. новембра.

Четворица оптужених су и даље у притвору још од 4. односно 5. новембра у Приштини.

Судија за претходни поступак Специјализованих већа, Николас Гију, одбио је крајем јануара захтеве одбране оптужених за привремено пуштање на слободу. Установио је да и даље постоји ризик од бекства, опструкције судског поступка и понављања кривичних дела.

Ова судска одлука је у складу и са захтевом Специјалног тужилаштва у Хагу за продужење мере притвора.

У међувремену одбрана сво четворо оптужених поднела је жалбу на одлуку Специјалног суда од 22. јануара да остану у притвору о чему тренутно одлучује Апелациони суд.

Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи ухапшени су у Приштини 4. односно 5. новембра према налогу судије Специјализованих већа, а након што им је 26. октобра потврђена оптужница у 10 тачака.

Они су у оптужници Специјализованог тужилаштва означени као део групе која се терети за удружени злочиначки подухват односно ратне злочине „незаконитог или произвољног хапшења и лишавања слободе“, „суровог поступања“, „мучења и убиства“, као и злочина против човечности, као што су „затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство, присилни нестанци лица и прогони“.

 

Извор: КоССев

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print