Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Џозеф: Србија је проблем, држи полугу над Косовом и не прихвата Западни поредак

Фото: Н1 инфо

Професор америчког Универзитета “Џонс Хопкинс“ и спољнополитички аналитичар Едвард Џозеф сматра да је Србија проблем јер је једина држава на Балкану која не прихвата западни поредак.

“Србија је кандидат за ЕУ, али њена кандидатура је шарада. Уствари, Србија промовише вредности, а понекад и дневни ред Русије и Кине, а у Мађарској има важног савезника. Ипак, то хвале западни званичници, који затварају очи пред нападом на демократију и подривањем из Србије савезника у НАТО-у, попут Црне Горе. Зашто? Јер Србија држи полугу над Косовом. Због тога и због ове полуге Србија не жели прихватити независност Косова, које је још једна формативна компонента западног поретка у региону“, рекао је Џозеф.

Сматра да се ради о истом проблему који се увек појављује, а евидентан је био и у БиХ за време рата.

“Проблем су поделе унутар ЕУ. Србија има полугу само зато што пет земаља ЕУ (од којих четири припадају НАТО) не признаје Косово. Ако би Шпанија, Словачка, Румунија, Грчка и Кипар признали Косово, трансформисао би се цео регион, укључујући и БиХ. Зашто? Јер тада би нестала полуга Србије, која би без икаквог притиска или принуде прихватила и признала Косово као независну државу. На тај начин Србија би прихватила западни поредак за регион, укључујући и то да су Босна и Херцеговина и Црна Гора одвојене и суверене државе – поручио је Џозеф.

Истакао је да је прихватање западног поретка од Србије услов за уставну реформу и функционалну БиХ.

“То је тако једноставно. Сва друга питања, укључујући хрватско-бошњачка, постају решива. Све постаје вероватно у овом сценарију. БиХ постаје функционална земља, а претња отцепљењем РС нестаје. Алтернатива демократском суживоту је промена граница и, у неколико случајева, пресељавање становништва. Ово је руски начин. То је начин хаоса и континуираних етнонационалних тензија, а не решења“, нагласио је Џозеф.

Говорећи о хрватском нон-пејперу, Џозеф истиче да се он не може упоредити са оним из Словеније.

“Хрватски нон-пејпер углавном је бенигне природе, па чак је и конструктиван у одређеним деловима. Загреб може играти конструктивну или негативну улогу на Балкану, али је сукобљен у БиХ због гласова Хрвата за ХДЗ. Загреб је одиграо негативну улогу у дочеку Милорада Додика и Драгана Човића на највишим нивоима, те у топлом пријему Сергеја Лаврова након његове намерно провокативне посете Сарајеву. И, такође, у склапању послова с Додиком без одобрења Сарајева“, поручио је Џозеф.

(Косово онлајн, 06. 06. 2021/Нова С)

Став