Покрет за одбрану Косова и Метохије

Амбасадор Хил: Аплаудирам Лајчаку, САД би да им Србија буде партнер у савезу

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил изјавио је да наметнута решења не могу да трају дуго и додао да сматра да специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак ради на проналажењу решења за тај процес које неће бити наметнуто.

Хил је у интервјуу за “Блиц” последњи састанак у Бриселу на највишем нивоу у оквиру преговора Београда и Приштине оценио као тежак.

 

“Мислим да људи треба да схвате да оно што се дешава са овим бриселским дијалогом је да су то заправо два сета преговора. То су преговори између српске стране и ЕУ и косовске стране и ЕУ. Нисам присуствовао преговорима, није било ни Американаца тамо. Али свакако на основу онога што сам прочитао, Жозеп Борељ је рекао да је српска страна дошла добро припремљена и суштински се сложила са оним што је ЕУ предложила”, рекао је Хил.

 

Он је додао да је велика је одговорност на ЕУ.

“Они су уложили много труда и мислим да су САД изнеле прилично принципијелан став да ћемо подржати господина Бореља. Ако је он задовољан и ми ћемо бити, ако он није задовољан, ми ћемо бити веома незадовољни. Зато се надам да се овај процес може наставити”, оценио је Хил.

Амерички амбасадор је нагласио да верује да дијалог ипак може да донесе одређене помаке.

“Не бих рекао да ништа не може да се уради дијалогом Београда и Приштине. Мислим да Мирослав Лајчак веома предано ради на проналажењу решења које неће бити наметнуто. Знате, решења која су наметнута не трају дуго. Желите решења која ће природно доћи. Сигуран сам да господин Лајчак ради на њима”, казао је Хил.

Истакао је и да је поносан на подршку коју САД даје Лајчаку и додао да му чак и аплаудира, као и да му драго да је САД укључена у процес преко специјалног изасланика Габријела Ескобара.

“Желео бих да се ово питање реши, знам да је тешко за све. Али мислим да Србија има светлу будућност, и волео бих да се на њу и фокусира”, казао је Хил.

Коментаришући то што је Ескобар рекао да очекује договор до краја године, амерички амбасадор у Београду је казао да он не зна да ли може да одреди рок, али да му се рок који је поставио специјални изасланик САД чини као “разуман”.

Хил се осврнуо и на то којим путем би Србија требало да иде када је реч о избору Русија или Запад, о чему је неколико пута и раније говорио.

 

“Смер којим Србија иде је на њој самој да одлучи, то не зависи ни од мене, ни од моје земље, а свакако то није ствар Русије. Да поновим, радије бих се фокусирао на однос Србије и Америке, него причао о Русији. Али могу једно да кажем о Русији, а то је да је кренула страшним путем и не знам где, ни одакле ће изронити. Потребно је да Србија схвати да шта год мислила да је Русија била, Русија је сада другачија. И то појачава поенту да Србија мора да нађе свој пут”, навео је Хил.

 

Говорећи о санкцијама Русији, он је казао да нико не воли санкције и додао да би било нормално да земље које теже прикључењу ЕУ ускладе своју спољну политику са политиком уније.

Говорећи о председничким изборима у САД следеће године и могућој промени политике, Хил је казао да се он “никад се не меша у унутрашње ствари других земаља”.

“Чак се не мешам ни у унутрашња питања своје земље. Очигледно, могу да разумем зашто су сви на свету забринути за америчке изборе, чак толико да би можда желели и да гласају на њима. Оно што могу да кажем је да у САД постоји растући консензус да је потребно побољшати односе са Србијом и потребу да поново будемо пријатељи и партнери. Мислим да би САД биле поносне да виде Србију поново као партнера у савезу”, истакао је Хил.

(РТ Балкан, 16.09.2023)