Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић: Неће се Куртију остварити жеља да глуми ‘малог Зеленског’ на Балкану, он нема везе са Украјином која је међународно призната територија

Фото: Видео принт

 

Вучић: Неће се Куртију остварити жеља да глуми ‘малог Зеленског’ на Балкану, он нема везе са Украјином која је међународно призната територија

Наши су снови различити. Његови (Куртијеви) су ратовање, а моји – успешна и економски напредна Србија, поручио је данас српски председник.

Запаво, ово је његова реакција на најновије наводе из Приштине о претњама по безбедност Косова, везама Србије и Русије и улози управо српског председника у наоружавању.

У Неw Yорк Тимес-у објављен је ауторски текст косовског премијера, Аљбина Куртија.

Текст који је Курти насловио „Не сумњајте у НАТО. Спасио је мој народ“, објављен је усред америчке предизборне кампање у којој тренутно доминирају оцене о Трамповој предности над све више неуверљивим и посусталим Џозефом Бајденом.

Покушавајући да увери америчко јавно мњење у незаменљиву улогу НАТО-а, премда не спомињући назнакама америчке председничке изборе, Курти је истицао ангажовање ове мисије на Косову, уназад 25 година, од бомбардовања СРЈ 1999. године.

Подршка Косову траје још од тада, навео је Курти, па све до данас упркос континуираним претњама по безбедност на Косову које, како каже, долазе из Београда. Улога и успон актуелног српског председника, сада је, сматра овај премијер, повратак „Милошевићевој ауторитарној, етнонационалистичкој политици, посебно експанзионистичкој“. Посебно се осврнуо на везе Србије и Русије, као претњу по безбедност, односно „агресију“.

Вучић: Курти чезне да обуче униформу и да глуми „малог Зеленског“ на Балкану, неће му се то остварити

О овом је ауторском тексту косовског премијера данас упитан Вучић, на конференцији за медије по тек завршеном пријему српске деце из Србије, региона и дијаспоре.

Упитан је конкретно о делу у ком је Курти говорио о наоружавању Србије. Овако је одговорио:

„Да се ми наоружавамо – да. Мало више него што би он волео, много мање него што бих ја волео. Као што се они наоружавају, односно наоружавају их од Турака, преко Немаца, до Американаца – много више него што ја волим, много мање него што би он волео“.

Све остало, посебно спомињања да неко жели рат, за Вучића су Куртијеве бесмислице. Једини ко то жели, каже, је управо Курти.

„А те његове бесмислице о томе ко жели рат, он је једини који жели рат. Цео живот чезне да обуче униформу и да глуми на Балкану малог Зеленског. Али, неће му се та жеља остварити, јер ипак он никакве везе нема са сувереном и независном територијом, Украјина је ипак међународно призната територија, а они нису“, поручио је.

Њихови су снови, истиче, потпуно различити:

„Његови су ратовање, а моји су успешна и економски напредна Србија, која ће да буде убедљиво најразвијенија у овом делу Европе. Толико су нам снови различити да не можемо да се поредимо“.

Србија ће наставити да улаже у своју индустрију, каже, да купује све што је потребно „не би ли увек имала одвраћајући фактор у односу на тако агресивне типове као што је Аљбин Курти и други“.

„Наставићемо с тим и добро нам иде. Ми најбоље правимо и најбоље купујемо. Нико неће никада моћи да ми забрани развој наше наменске индустрије и унапређивање војске“, казао је српски председник.

(КоССев, 05.07.2024)