Покрет за одбрану Косова и Метохије

Директори школа са севера на испитивању због “опструкције избора”

На предлог основног тужилаштва у Митровици почело је саслушавање 14 директора основних и средних школа на северу Косова због избегавања и опструкције локалних избора на северу.

Како сазнаје “Политика” из извора блиског косовском правосуђу, за ово дело је запрећена казна у трајању од
једне до две године затвора.

Како је за “Политику” казао добро обавештен извор, на кућне адресе директора 14 основних и средњих школа стигао је позив косовског тужилаштва, а ислеђивање у просторијама Косовске полицие север почело је испитивањем директора с територије општине Лепосавић.

“На северу Космета имамо 14, односно 17 основних и средних школа с матичним седиштем и истуреним одељењима. Позиви из косовског тужилаштва су прво стигли на адресе директора с територије лепосавићке општине, а како чујем, потом ће се испитивати директори из Зубиног Потока, а онда из Звечана и Лепосавиа”, наводи саговорник.

Све директоре је Тужилаштво окарактерисало као фактор који није дозволио да се прошле године на локалним косовским изборима на северу одржи гласање у школама које функционишу у систему Министарства спољних послова Србије.

Да је већ испитан директор једне основне школе са територије општине Лепосавић потврдио је и адвокат Милош Делевић, који у овом предмету заступа Д.Г, који је у полицијеској станици у Северној Митровици казао “да се не осећа кривим у вези са свим наводима тужилаштва”.

“Мој клијент је приликом давања изјаве казао да су неки људи дошли у школу у којој је он директор, сликали су просторије школе, утврдили су величину просторија и отишли су, али се више нису појављивали. Апсолутно није тачно да је он спречио или је спречавао да се процес гласања одржи у школи где је он челни човек”, каже Делевић, који је потврдио сазнања да је почело испитивање директора школа у општини Лепосавић.

Подсетимо, косовско тужилаштво је полицијској станици север проследило имена и презимена директора који су на челу основних и средњих школа у Косовској Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, а у вези с “опструкцијом изборног процеса, када нису дозволили коришћење школа на северу као бирачких центара”.

Ванредни локални косовски избори одржани су у априлу прошле године пошто су у новембру 2022. С обзиром на то да су Срби бојкотовали изборни процес, на место градоначелника у четири општине дошли су Албанци са освојених нешто више од пет стотина гласова, колико је освојио Ерден Атић из Самоопредељења у Косовској Митровици, иако је око 20.000 гласача уписано у бирачки списак.

Тако је и Љуљзим Хетеми, из партије коју води Курти, добио тек сто гласова бирача, али га то није спречило да као и Атић и остала двојица гралоначелника који долазе из ДПК у Звечану и Зубином Потоку, већ више од годину дана, остану на функцијама.

(Политика/Косово онлајн, 09.07.2024)