Покрет за одбрану Косова и Метохије

’’Косовска влада’’ издвојила више од 25 милиона евра за системе одбране и безбедности

Извор: индексонлајн

Косовска влада на данас одржаној седници усвојила је неколико одлука, међу којима је и одлука о издвајању 25,8 милиона евра за подршку безбедносним и одбрамбеним системима.

Новац за систем одбране и безбедности пренесен је из „Пакета за економски препород за подршку безбедности“, а косовски министар Хекуран Мурати објаснио је да ц́е од тога 7,8 милиона евра иц́и Министарству унутрашњих послова, а 18 – Министарству одбране.

На данашњој седници Владе одлучено је такође и то да се настави мандат Комисије за обештећење штете жртвама злочина.

Истовремено косовско министарство финансија издвојило је и 32.000 евра за наставак подршке ликвидности породица из „Пакета за привредни препород“.

Донета је и нова одлука о експропријацији, овог пута дела земљишта у Пећи за проширење спортског комплекса „Национални џудо центар“

Влада је данас усвојила и предлог закона за враћање новца општинама, односно влада је завршила и променила законодавни дневни ред, који отвара пут за деблокаду сопствених општинских средстава у износу од 37,5 милиона евра.

 

„Позивам вас да допуните и промените нашу законодавну агенду додавањем три нацрта закона чији је покровитељ Министарство финансија, рада и трансфера: Први је Предлог закона о потврђивању Уговора о кредиту за програм јавних финансија и привреде, раст између Републике Косово и ОПЕЦ фонда за међународни развој. Други је Нацрт закона за измене и допуне Закона о буџетским издвајањима за буџет Републике Косово за 2023. годину и трећи је Нацрт закона за допуну и измену Закона о пензијским шемама“, казао је косовски премијер, Аљбин Курти.

 

Овај предлог усвојен је без приговора.

На данашњој седници уједно је формиран и Међуресорни савет за контролу дувана.

Како је објаснио косовски премијер, овај закон има за циљ да заштити јавно здравље од видљивих последица конзумирања цигарета, додајући да ће током инспекције бити нулте толеранције.

Косовски министар здравља Арбен Витија, казао је да је закон о заштити дувана већ био усвајан у Косовској скупштини 2013. године, али да никада није ступио на снагу.

Ову одлуку такође су подржали сви министри.

Након што је Светска здравствена организација (СЗО) укинула ванредно стање због коронавируса, такође је данас то учинило и Косово.

На седници владе, одобрена је препорука министра здравља Арбена Витије, за укидање ванредног стања.

„Узимајући у обзир препоруке Националног института за јавно здравље и СЗО, односно, одредбе закона о превенцији вируса, процењујемо да више нема разлога за анти-цовид мере“, казао је Витија.

 

Курти о полагању заклетве новоизабраних градоначелника у општинама на Северу

 

А већ на самом почетку ове седнице, косовски премијер говорио је о полагању заклетве новоизабраних градоначелника у општинама на Северу, односно последњим одржаним изборима.

И данас је казао да сматра да је разлог за бојкот тих избора од стране Срба – притисак Београда, који је оценио као „ненормалан“.

 

„Јуче се навршило месец дана од одржавања избора у северној општини Митровица, у општини Звечан, Зубин Поток и Лепосавиц́. Није било инцидената. Били су тихи и мирни. Застрашивања, линчови, притисци и уцене званичног Београда директно су утицали на слабу излазност наших грађана Србије на ове изборе. Изостанак гласања је био недостатак слободне воље, а не израз политичке воље. Овакве претец́е кампање званичног Београда против локалних Срба, посебно у наше четири општине на северу земље, честе су и континуиране. Али само зато што се нешто дешава често и стално, не значи да је то нормално и прихватљиво”.

 

Такође му је ненормално да четири општине на северу буду шест месеци без градоначелника.

„Наше деловање је усмерено на демократско функционисање државних институција и гарантовање јавних услуга за све грађане без разлике. Ово није избор. То је наша обавеза. Посвец́ени смо томе штитец́и људска права, грађанске слободе, владавину права, политички плурализам, мир и безбедност у земљи. Јер све је то нормално у демократији и републици“, казао је Курти.

Насупрот томе, за њега је „нормално“ то што је градоначелник Северне Митровице Ерден Атић, који је иначе из његове странке, положио заклетву, те то што ће ускоро исто учинити и преостала три албанска градоначелника у већински српским срединама на Северу.

Они су на позиције дошли преко ових избора, са преко нешто више од три одсто учешћа бирача на недавним изборима.

„Прошлог петка је изабрани градоначелник Северне општине Митровица Ерден Атић положио заклетву. То је нормално након изборног процеса, Катарина Аџанчиц́, која долази из редова српске заједнице, именована је за заменика председника општине. То је нормално и за ову општину. Јуче су именована четири директора, један Србин, један Бошњак, један Египц́анин и један Албанац, а укупно су две жене. Ово је напредак, који треба нормализовати. Сутра ц́е у јавним установама у овим општинама бити одржане конститутивне седнице и полагање заклетве три нова председника општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавиц́“, додао је Курти.

(КоССев, 24. 05. 2023)