Покрет за одбрану Косова и Метохије

КО је КО – Дејвид Леми: У добрим односима са Куртијем, на Балкану приоритет му је Косово

Извор: Фејсбук

Током прошле године боравио је у посети Приштини, где се састао са највишим функционерима косовске власти, а на Острву је био један од оних који је у више наврата угостио косовског премијера Аљбина Куртија. Нови шеф британске дипломатије Дејвид Леми не крије подршку Косову, и сам је изјављивао да ће Лабуристи радити на томе да све земље признају Косово и да се оно у потпуности интегрише у међународне институције.

Састанци са Куртијем, Османи и Коњуфцом

Почетком јануара прошле године, Леми се у Приштини састао са косовском председницом Вјосом Османи, као и са Аљбином Куртијем и председником косовске скупштине Гљауком Коњуфцом.

„Османи је истакла да је Косово учинило важне кораке у јачању демократије, као и у владавини права. Будући да је увек на правој страни историје, Косово се сврстало уз своје савезнике око одлука о санкцијама Русији и подршци Украјини. Али, како је истакла Османи, интерес руског сателита, Србије, за дестабилизацију региона Западног Балкана већи је него икада раније, јер је Србија заинтересована да насиљем и преко криминалних банде блокира успех у дијалогу и оствари своје циљеве”, писало је тада у саопштењу Председништва.

На Балкану, шефу британске дипломатије само Косово у фокусу

Леми се током каријера када је у питању Западни Балкан фокусирао углавном на Косово, уз посете Приштине и састанке са Куртијем у Ливерпулу и Лондону, док када је у питању остатак региона, осим неколико изјава о Сребреници није се фокусирао на даља дешавања у региону.

Веома ми је драго што сам се данас у Лондону састао са послаником Лабуристичке партије и министром спољних послова у сенци Дејвидом Лемијем. Разменили смо мишљења о актуелним и билатералним питањима. Информисао сам га о нашим достигнућима, изазовима и плановима на нашем прогресивном и евроатлантском путу”, навео је Курти 6. новембра прошле године након састанка са Лемијем.

Он је као посланик Лабуристичке партије у јуну 2023. године навео да је ситуација на северу Косова „изузетно несигурна“ и да захтева „хитну пажњу“.

“За стратешки интерес целог континента важно да остане фокус на деескалацији и поновном успостављању конструктивног дијалога између Косова и Србије”, рекао је тада Леми.

 

 

Утицај Лабуристичке партије на судбину Косова био је важан и велики, рекао је још раније косовски премијер Аљбин Курти додајући да је током два важна историјска догађаја за Косово – 1999. и 2008. године када је, како каже, Косово “ослобођено и постало независно”, на власти у Уједињеном Краљевству била управо та партија.

 

Ресетовати односе са ЕУ, на “ратној нози” са Ле Пен

 

Леми је обећао је да ће ресетовати односе са ЕУ и залагати се за примирје у Гази. На референдуму 2016. године, подржао је останак Британије у Европској унији. Лабуртисти обећавају да ће Британија остати ван ЕУ, али желе да ресетују и продубе односе са Бриселом, укључујући и кроз нови безбједносни споразум Велике Британије и ЕУ. Леми је за Марин Ле Пен, водећу фигуру у екстремно десничарској француској странци Национално окупљање, раније говорио да је ксенофобична и злонамерна. Према анкетама, њена странка је на путу да освоји највише мјеста у француском парламенту, али без апсолутне већине.

“Француска је један од најближих савезника Британије и сарађиваћемо са свима који буду изабрани. То је демократија и на Французима је да одлуче ко ће имати власт. Видећемо шта ће се догодити у другом кругу избора 7. јула”, рекао је Леми новинарима раније ове недеље.

 

Пријатељ са Обамом

 

Леми има снажне везе са водећим демократама и близак је пријатељ бившег председника Барака Обаме. Интересантно, обојица су похађали Харвард. У говору током посете САД у мају, Леми је рекао да ћу Лабуристи увек сарађивати са САД “без обзира на време и победника избора”. Иако је раније жестоко критиковао Доналда Трампа за кога је у “Тајму” једном приликом навео да “мрзи жене и да је неонацистички социопата”, сада покушава да изгради боље односе са  Републиканском странком Доналда Трампа.

“Не верујем да Трамп сматра да би САД требало да напусте Европу. Жели да Европљани ураде више да осигурају да Европа буде боље одбрањена. Да ли су његове изјаве на положају председника биле шокантне? Јесу. Да ли би ми то рекли? Не бисмо. Међутим, америчко улагање у европску одбрану је у ствари порасло за време предсједника Трампа, као и одбрамбени буџети Алијансе”, рекао је тада Леми.

У петак је телефоном разговаро са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, који му је честитао на именовању за шефа дипломатије, саопштено је из Стејт департмента.

 

Син мигранта из Гвајане

 

Дејвид Леми је рођен 19. јула 1972. године. Британски политичар и адвокат. Члан Лабуристичке партије, био је члан парламента Тотенхема од допунских избора 2000. године. Лами је раније био министар под Тонијем Блером и Гордоном Брауном, на крају као државни министар за универзитете у Брауновом министарству. Син имиграната из Гвајане. Ожењен је, има троје деце.

(Косово онлајн, 06.07.2024)