Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти: И Срби на Косову могу да уживају у плодовима развоја наше ’’владе’’

Фото: Самоопредељење/Аљбин Курти

И Срби на Косову могу да уживају у плодовима развоја владе Аљбина Куртија – ово тврди сам косовски премијер, а они који супротно говоре, служе се лажима, дезинформацијама и пропагандом.

Овакву је поруку послао у видео обраћању делегатима на првом састанку Комитета за Европу Социјалистичке интернационале који се одржава у Букурешту.

Социјалистичкој интернационали присуствују високи представници Самоопредељења, међу којима су и секретар странке Аљим Рама, као и министар за културу Хајрула Чеку.

На догађају је усвојена и заједничка изјава, у којој је, између осталог, наглашена хитност интеграције Западног Балкана у Европску унију.

Самоопредељење је, препричавајући овај наступ, саопштило да је њихов лидер говорио о „опасности да експанзионистичка идеологија Русије и Србије представља опасност за безбедност и мир у Европи и Западном Балкану“.

 

„Баш као у годинама пред Други светски рат, Србија, уз помоц́ свог блиског савезника Русије, покушава да мобилише подршку својим експанзионистичким амбицијама дезинформацијама и пропагандом, лажуц́и свој народ о наводним непријатељима Србије и Срба у суседним земљама“, пренело је Самоопредељење део Куртијевог видео обраћања.

 

„Таква лаж је поновљена тврдња Србије да Косово спроводи етничко чишц́ење или погроме над српским етничким становништвом“, наставља Курти.

Ту тврдњу су „у великој мери одбациле“, како каже, „независне организације“, а за пример је узео Хелсиншки комитет за људска права у Србији и ЕСИ (Европска иницијатива за стабилност) у Берлину.

Отишао је и корак даље:

„У ствари, тачно је супротно: Наша социјалдемократска влада на Косову не само да је успела да се бори против корупције и отварања радних места – ми смо такође обезбедили да сви наши грађани, укључујуц́и и српску етничку заједницу, могу да уживају у плодовима нашег развоја“.

 

„Овај напредак је управо оно што Београд толико љути: што се више српских етничких грађана интегрише у Републику Косово, Србији је теже да оствари своју визију територијалног проширења“, додао је.

 

Штавише, Самоопредељење је навело у поруци за јавност и то да они настављају борбу против „екстремне деснице“, себе формално дефинишући као „социјалдемократе“ и „левицу“.

 

Заједно са другим социјалдемократским субјектима, настављамо да се ангажујемо у заједничкој борби против побуне екстремне деснице у Европи

 

Курти је поруку послао и из Турске где се обрео по други пут за кратко време.

Говорио је о одличним односима са Турском и о важности Албанаца у овој земљи. Каже да су „многи Албанци са Балкана, пронашли уточиште“ у овој земљи, након што су „протерани српским насиљем и терором“.

 

 

Порука за социјалистичку интернационалу не одражава доминирајући сентимент и став Срба на Косову када је у питању њихово искуство са политиком и понашањем актуелне косовске владе и премијера, према српском народу на Косову. Више је и међународних потврда које на то указују.

Румунија не признаје Косово. Нема јавне потврде да ли су овом скупу у Букурешту присуствовале странке левице у Србији.

(КоССев, 07.06.2024)