Покрет за одбрану Косова и Метохије

Маћедонци: Барјактар користимо само за осматрање Косова; Опасност од напада постоји све док и идеја о „великој Србији“

Фото: Коха/КТВ

Маћедонци: Барјактар користимо само за осматрање Косова; Опасност од напада постоји све док и идеја о „великој Србији“…

Косовски министар одбране, Ејуп Маћедонци, демантовао је наводе српског председника о коришћењу дронова с циљем сагледавања способности српске војске. Успут је упутио и коју оптужбу на рачун Београда. Сада и он говори о могућем нападу, односно „претњама из Србије“, али и о „спремности Косова да се одбрани“.

Српски председник Александар Вучић говорио је јуче о модернизацији Војске Србије, али и о сличним активностима Приштине, односно коришћењу турских дронова Барјактара.

Вучић је изашао са тврдњом да су ови извиђачки дронови били усмерени према Србији и да су у два наврата – 5. и 20. јуна подизани изнад Ђаковице.

Српски председник нема сумњу да је извиђање вршено у сврхе осматрања позиција српске војске, односно сагледавање оперативних способности.

„Гледали смо их као на длану и да је неко друго време не би се дуго задржали у ваздуху. Пошто је то ваздушни простор под контролом КФОР-а, ми поштујемо простор КФОР-а. Они раде свој посао, ми радимо свој“, казао је Вучић.

 
Маћедонци демантује

 

Косовски министар одбране, Ејуп Маћедонци, међутим, демантовао је синоћ наводе српског председника, пренели су приштински медији.

Он је за Тëвë1 казао да се дронови користе само за надгледање територије Косова.

„Ми у оквиру КБС-а имамо јединицу беспилотних ваздушних система која делује са Бајрактаром беспилотном летелицом. Нормално, њихово деловање се одвија на територији Републике Косово, без циља да посматрају било коју суседну државу и без циља да наруше ваздушни простор било које земље. Нормално, на основу плана операције, ови дронови увек лете небом Косова са циљем да буду тестирани. Да се оперише са њима, како би осматрали терен у Републици Косово“, рекао је Маћедонци.

 
„Докле год постоји идеја о ‘Великој Србији’ постоји и опасност за Косово и регион“

 

Након што је председник косовске скупштине, Гљаук Коњуфца недавно најављивао могуће „нападе из Србије“, уз тврдње о „тренирању групе“, у сличном тону је наставио и косовски министар одбране.

И Маћедонци помиње „провокативне вежбе“, наводећи да их „Србија није прекинула“ ни пре, а ни после напада у Бањској 24. септембра.

 

За разлику од представника власти, посланик опозиционе ПДК, Рашит Ћаљај, дефинисао је Коњуфцину изјаву као „чин популизма уочи избора“.Више о томе у посебној вести.

 

Упитан да ли постоји могућност напада Србије, косовски министар одбране је рекао да опасност постоји све док и идеја о „великој Србији“, преноси „Тëвë1„.

Он није искључио могућност да ће се сличан напад поновити све док, како је рекао, „Србија подржава терористичке групе“.

Међутим, тврди да је „Косово спремно да се суочи са сваком претњом“.

„Не само из Србије, већ и од сваког ко има храбрости да наруши суверенитет земље“, преноси овај медиј.

„Све док хегемонистичка теорија о ‘великој Србији’ у региону постоји, храни се и јача, ово је претња не само за Косово већ и за све земље. Упркос томе, спремни смо да се суочимо са сваким изазовом и било каквом претњом. Не само од Србије, већ од свакога ко се усуди да дира у суверенитет и територијални интегритет наше земље“, рекао је Маћедонци.

Тврди да је „спремност“ доказана од стране Косовске полиције 24. септембра у Бањској.

Потом се сетио да је ту и КФОР.

„Косово је и 24. септембра, наиме, Косовска полиција је доказала да је спремна да се суочи са разним криминалним и терористичким групама у циљу дестабилизације наше земље. Познато је да на Косову имамо КФОР, који је првенствено одговоран за заштиту земље од било каквог напада споља“, рекао је Маћедонци.

(КоССев, 05.07.2024)