Покрет за одбрану Косова и Метохије

Небојша Јовић: Поводом напада на Повереништво и Покрет за одбрану КиМ

Илустрација: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Поводом написа Радија Слободна Европа (РСЕ) и ,,инфо-кс.нет” а по наводним информацијама из косовске полиције, да на Косову и Метохији делују ,,десничарске екстремистичке организације” које се оперативно обрађују, а где као једну од њих РСЕ ,,препознаје” (не знам само на основу чега) и ,,Покрет за одбрану Косова и Метохије” (можда само зато што није регистрован у Приштини)…

Косметско Повереништво Покрета подсећајући на наш јавно изнет став непосредно по формирању Повереништва, поново јасно ставља до знања да су методе наше борбе ненасилне, неекстремистичке, политичке, уз пуно поштовање резолуције 1244 и Устава Србије!

Дакле, никада и нигде нити смо споменули насиље и било који вид екстремизма, ескалације и сукоба, нити смо на сукобе позивали, а поготово нисмо било шта насилно учинили! Право да се ненасилним и политичким средствима боримо за останак Космета у Србији, дају нам:

  • Устав Србије, иначе важеће и признате државе чланице Уједињених Нација и једине државе на простору Космета
  • Чињеница да Косово није чланица УН, самим тим ни правно призната држава
  • Резолуција 1244 по којој је Косово и Метохија део Србије као правне наследнице СРЈ!

Повереништво Покрета за КиМ од својих активности имало је више саопштења и два апела на терену.

Апел поводом референдума о промени Устава.

И апел подршке братском руском народу где смо позвали украјински народ да заједно са браћом и нашом и њиховом, Русима, супротставе се и поразе укро – нацисте и на тај начин доведу до моменталног, прекопотребног мира, као и захтев да Запад престане са нацистичким методама једноумља, малтретирања и шиканирања Руса широм Европе.

Тако да, ни у једном Саопштењу, ни на једном протесту – Апелу, нити један насилан потез, гест или позив који садржи насиље, није направљен!

Нити ће бити.

А наше политичке активности на очувању Србске покрајине Косово и Метохија у саставу Србије, нити ће престати, нити се претњи уплашити, нити занемети!

Могу нас због ненасилних и на праву заснованих активности наших, прегањати разни антисрбски медији попут РСЕ.

Може Приштина да, уз Покрет за КиМ, забрани и сваку другу срБску организацију. Може да покуша да забрани и

,,мистично Православну веру средњег века” (како је А. Курти назива), па и презимена срБска и националност срБску.

Може провоцирати и сукобе са нама, иако без икакве потребе и разлога, већ из чисте бахатости и хира.

А МОЖДА и по братској молби званичног Београда, да нас у његово име на било који начин ућутка и елегантно или грубо спречи у изношењу ставова наших, иначе директно супротстављених свирепој издаји његовој…може нас можда и сама БИА, инспекторат или полиција Србије на административном прелазу или у остатку Србије привести (не би био први пут да се родољуби прогањају, а издајници награђују и богате)…али како већ рекох, ми у Бога верни, као ,,мистични православци средњег века” од борбе за истину и правду одустати нећемо.

Понављам, ненасилним, политичким средствима и снагом права и аргумената.

И од нас ,,мистичних Православаца” нико не треба да зазире нити нас се плаши!! Лаж, насиље, освета, нису ,,оружје нити нас нити вере наше“!

Од нас нити србски нити албански ни било који трећи народ, никада никаквих опасности од екстремизма нити стварања услова за ескалацију, имати неће!

Али исто тако, на сваки акт директног угрожавања живота наших или породица наших, наравно да ћемо одговорити и настојати да се ефикасно одбранимо! Понављам, одбранимо!

Ескалације, претње, празне наравно, али ипак претње, тензије и прављење терена за евентуалне сукобе, праве неки други!

И чуди да се истражитељима из РСЕ нису ти ,,други” јавили као могући екстремисти? Они који 10 година фингирају сукобе са институцијама, а које исто тако 10 година никако да напусте.

Можда зато што су сви они истовремено посланици и министри, од користи и ,,матичној” Приштини и Приштини наклоњеном Београду?!

На крају да нагласим да смо ми, чланови Покрета за КиМ почаствовани, поносни, што смо у друштву часних, поштованих, угледних, родољубивих, ненасилних и у Бога верних, интелектуалаца, јавних личности, свештеника.

Којима се такође било какав екстремизам и позив на било какво насиље не могу приписати. Већ само јак карактер, мудрост, интелект, непоколебљивост и родољубље.

Косово и Метохија је било, јесте и остаће неодвојиви део Србије!

Душу Богу!

Срце Русији!

Живот Србији!

– Ово није фанатизам већ Завет

Главни повереник косметског Повереништва Покрета за КиМ

Небојша Јовић