Покрет за одбрану Косова и Метохије

Парламент Републике Српске усвојио сет закона: Српска враћа химну “Боже правде” и грб Немањића

© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Парламент Републике Српске усвојио је сет закона, међу којима је и Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне “Боже правде”.

Народна скупштина Републике Српске окончала је први део Десете редовне седнице усвајањем сет закона који ће омогућити да Инвестиционо-развојна банка, може обављати платни промет и примати новчане депозите, а подршку је добио и Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне.

Уз химну “Моја Република” изводиће се и химна “Боже правде”. Уз амблем биће истицан и грб Немањића. То је у складу са чланом 30 усвојене Декларације Свесрпског сабора – химна “Боже правде” свесрпска је химна, а двоглави орао Немањића је национални свесрпски грб.

Након усвајања историјске декларације, Народна скупштина је направила следећи корак, враћањем у употребу химне Боже правде и грба Немањића. Допуна закона, за сада у нацрту, која дефинише коришћење и, од Уставног суда БиХ, оспорених симбола, утемељена је у Споразуму о специјалним и паралелним везама са Србијом, који је без вета, усвојила Парламентарна скупштина БиХ.

“Циљ овог закона је да имамо право да ставимо овде грб Републике Српске по којем је формирана. Циљ је да имамо право да користимо химну ‘Боже правде’ и грб Немањића, те да у свакој канцеларији председника Владе, министра, градоначелника, секретаријата и на свакој визиткарти имате право ставити грб. Од тог циља нећу одустати”, навео је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, пренела је РТРС.

 

Вулин: Велики дан за Српску и све Србе

 

Потпредседник Владе Србије и сенатор Републике Српске Александар Вулин је реагујући на то што је Скупштина Републике Српске усвојила нацрт закона о употреби грба Немањића и химне “Боже правде” честитао Скупштини Републике Српске и српској браћи свих вера велики корак ка заједничкој будућности. Он је навео да је данас “велики дан за Српску и све Србе”.

“Народна Скупштина Републике Српске без изузетка међу српским посланицима изгласала је нову заставу и химну. Тробојка са грбом Немањића и ‘Боже правде’ симбол је јединства коме Срби теже вековима. Оспорити право Републици Српској да одлучује који симболи је одређују и представљају њене тежње и наде, значи оспорити право Србима да доносе демократске одлуке о себи”, поручио је Вулин.

Он је истакао да је Скупштина Републике Српске показала да се подвала покрајинског идентитета који ће послужити за одвајање или супротстављање јединственој великој српској нацији никада више неће примити међу Србима ван Србије.

“Ово је доказ да су Срби јединствен политички народ и да нас више ништа неће завадити и учинити пленом великих. Скупштини Републике Српске и српској браћи свих вера честитам још један велики корак ка заједничкој будућности. Боже правде”, поручио је потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин.

(РТ Балкан/Искра, 04.07.2024)