Покрет за одбрану Косова и Метохије

Побегао из Смрековнице, 9. бег из затвора, осуђен за убиство руског војника у Србици, пљачку и рањавање полицајаца…

Фото: Видео принт

 

Побегао из Смрековнице, 9. бег из затвора, осуђен за убиство руског војника у Србици, пљачку и рањавање полицајаца…

Казнено-поправна служба Косова саопштила је јутрос да је осуђеник који је казну служио у овој установи побегао из затвора.

„Напустио је Казнено-поправни центар Смрековница, установу отвореног типа. Он је и корисник викенда. Последњи пут је викенд користио од 01. до 03. овог месеца“, навели су у краћем саопштењу.

Посредно се закључује да је управо побегао у овом периоду и околностима.

Због тога бекства су ипак суспендована два стражара – надгледач ћелије Ф.Р. и службеник задужен за крило у којем је боравио бегунац – Н.А.

Косовска полиција је такође обавештена.

 
Девет бегова из више затвора, укључујући и Бондстил

 

У питању је осуђеник Ф.Х., чије је иницијале потврдила Казнено-поправна служба.

Како јављају медији на албанском, у питању је Фатон Хајризи, који из затвора бежи већ девети пут.

Давао је више интервјуа током година, а када га је Заклетва за правду интервјуисала у марту, осим што признаје да је бежао из затвора, Хајризи је истовремено говорио и о томе како сада не бежи јер је зарадио право да одлази на викенде.

Тада је признао и да је недавно побегао из Бондстила, и још је наводно казао, како је било лакше одатле побећи него из митровичког затвора.

 

„Други људи, попут Фљорима Ејупија, такође су бежали одатле. Лакше ми је било да побегнем из Бондстила, него из митровичког затвора. Нико није у могућности да побегне из затвора у Митровици“, казао је у овом интервју, пре него је успео да оде и одатле.

 

Бежао је из затвора у Приштини, Призрену, Дубрави такође.

 
‘Дечачко убиство’ руског војника, одрасла оружана пљачка

Ухапшен је још одмах након рата због убиства руског војника у Србици, када је имао 15 година.

Како јавља Тељеграфи, он је на путу до школе 2000. године, заподенуо разговор са руским војником, узео му оружје и убио га. Наводно је то урадио, како је казао на суђењу, јер је руског припадника КФОР-а видео како наводно „вређа неке Албанце“.

У интервјуу за Заклетву за правду носи мајицу са логом „ОВК“ и слоганом са којим је у јавности на Косову вођена кампања одбране оптуженог дела командног ланца ове формације којима се у Хагу суди за ратне злочине: „Слобода има име“.

Био је осуђен и за оружану пљачку у Глоговцу, која је извршена на јесен 2007, када су рањена два полицајца и златар, а украдено злато у вредности од 63,000 евра.

Више медија данас на албанском, износе међутим, информације само о убиству руског војника, и његова сведочанства која је давао претходних година, али не и за друга кривична дела.

(КоССев, 06.07.2024)