Покрет за одбрану Косова и Метохије

Представка Светог архијерејског сабора Титу поводом прогона над СПЦ на КиМ (1969)

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Бр.1873/зап.403 27.маја 1969.године

У БЕОГРАДУ

ЊЕГОВОМ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВУ МИТРОПОЛИТУ ЦРНОГОРСКО – ПРИМОРСКОМ ГОСПОДИНУ Д А Н И Л У

ВАШЕ  ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО,

Свети архијерејски сабор из своје седнице од 19 (6)месеца ове године под АС бр.33/зап. 59, упутио је Председнику СФР Југославије Јосипу Брозу Титу следећу представку:

“Господине Председниче,

Наша Црква је преко својих органа обавештена о многим изгредима који се чине у Социјалистичкој Аутономној Покрајини Косово према Српској православној цркви и њеним члановима, не само изгредима него и формалним незаконитим поступцима. Због тога смо принуђени да се овим обратимо Вама за заштиту.

Начела слободе, које Устав СФР Југославије гарантује свима својим грађанима, без обзира којој националности и верском убеђењу припадају, сматрамо да треба да буду примењена и према Православној цркви и њеним верницима у Социјалистичкој Покрајини Косово, а наиме, да се обезбеди слобода живота и сигурност имовине и онемогући насиље са стране грађана албанске националности, који су у Покрајини национална већина.

Наш Свети архијерејски синод обраћао се, поводом конкретних случајева, више пута надлежним органима СР Србије, као и Савезном извршном већу, али се стање не поправља. Донекле ово насиље попусти, да би се јавило на другом крају у још озбиљнијем виду. За последњих годину дана оно узима све теже облике. Не само да је у питању уништавање усева у пољима, уништавање шуме (манастир Девич, Дечани, Гориоч код Пећи), рушење надгробних споменика (Кос.Витина идр.) него и физички напади, чак и на жене и монахиње (прошле јесени у манастиру Бинчу код Кос.Витине, у Мушутишту код Призрена, тако и овог пролећа у манастиру Девичу, где је нанета тешка телесна повреда игуманији истог манастира, секиром рањен један искушеник манастира Дечана, каменом ударен у главу јеромонах манастира Гориоча, камењем нападани свештеници у околини Косовске Митровице итд.), што је довело до исељавааа наших верника из тих крајева.

Не желимо да стварамо проблеме око оваквих незаконитих поступака, али смо принуђени да се заузмемо за чланове наше Цркве који нам се стално обраћају. Стога Вас молимо да овим нашим невољама изволите поклонити Вашу високу пажњу, да би се спречили даљи овакви незаконити поступци.

Захваљујући Вам, Господине Председниче, на разумевању и предусрет- љивости према нашим проблемима, молимо Вас да примите изразе особитог поштовања чланова Светог архијерејског сабора Српске правоолавне цркве”,

(Следују потписи Његове Светости Г.Патријарха и свих Г. Г. архијереја, чланова Светог архијерејског сабора).

У вези са овим Председник Републике Јосип Броз Тито доставио је 23.маја ове године Светом архијерејском сабору одговор, који гласи:

,, Примио сам ваше писмо од 19.маја, у коме ме обавјештавате да је у Социјалистичкој Аутономној Покрајини Косово било изгреда према Српској православној цркви и њеним припадницима. Изражавам своје жаљење због поступака, који су наведени у вашем писму, а који представљају повреду Устава СФРЈ

Као Предсједник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије учинићу све да се спријече изгреди и незаконити поступци, те да се обезбиједи слободан живот и интегритет свих грађана, као и сигурност њихове имовине.

Ваше писмо, заједно са мојим гледиштем о потреби предузимања одлучних мјера за заштиту законитости, доставићу Извршном вијећу Скупштине Социјалистичке Републике Србије”.

У смислу одлуке Светог архијерејског синода под горњим бројем и датумом, обавештавамо Вас о предњем с молбом ради знања.

 

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ

            Герман

 

(ФБ-Јован Маркуш)