Покрет за одбрану Косова и Метохије

Труд о резултатима избора: Историјски моменат за Француску, могуће и отпризнавање Косова

Фото: Косово онлајн

Француски историчар и професор геополитике Универзитета у Версају Алексис Труд оценио је су резултати избора изузетно важан историјски моменат за Француску и да очекује промену спољне политике, укључујући и промену односа према Србији и признавању Косова.

“До пре пар година све велике странке, Социјалистичка странка и нарочито десна Конзервативна странка биле су строго за Албанце. Имали су посланике попут Оливијеа Дожона који је претходно радио за Кушнера. Ти људи су били строго опредељени према Албанцима. Сећамо се и Кушнера, Левија, левичара… Те странке које су владале Француском више од 30 година су сада врло мале странке. И на десници Национално окупљање Марин Ле Пен и на левици Нови народни фронт Жан-Лик Меланшон много су више опредељени према Србима. Марин Ле Пен је разговарала и са Вучићем и са Додиком у Паризу. Странка Меланшоа је строго опредељена за Русију, анти Нато и врло добро познају балканске теме и врло добро се опредељују према Србима”, изјавио је Труд за Косово онлајн.

 

 

Он не искључује могућност и француског отпризнавања Косова.

“Мислим да први пут после 25 година, од Нато бомбардовања да ће неки нови лидери бити врло строги против косовског признања”, каже Труд.

Према његовим речима треба очекивати промене како у унутрашњој, тако и спољној политици Француској.

“С једне стране избори доказују да ће бити нека врста блокаде реформи у Француској и образовања, имигрантске политике и свесоцијалне или пензионе политике. А с друге стране, мислим да ће резултати избора деблокирати, отворити нову еру на међународној сцени. Било да владу формира Национално окупљање или Нови народни фронт који се споре по унутрашњим питањима имају исти поглед према Русији, Кини, новом светском поретку. Можемо очекивати нову политику што ће Француској дати бољу улогу на међународној сцени и надам се да ће Србији дати више могућности да се приближи Француској”, оцењује Труд.

 

 

Коментаришући резултате избора стручњак за геополитику каже да се овакав расплет није догодио још из времена Шарл Де Гола.

“Ни једна странка није достигла већину што се до сада није догодило у Француској. Од Де Гола, 1958. године сваки пут побећују већинске странке. Први пут оне немају већину и било која влада коју председник изабере она ће имати велике тешкоће да управља Француском”, каже Труд.

 

 

Наглашава да су резултати избора били потпуно изненађење, али и чињеница да су институције које се баве процена – први пут у историји ове земље – погрешиле у проценама.

“Све анкете су говориле, посебно између првог и другог круга избора да ће Национално окупљање, странка Марин Ле Пен имати 200-220 посланика. Резултат је много мањи јер су добили око 150 што је врло добро за њих јер су дуплирали број својих посланика. То у истраживању јавног мњења у Француској никада се није догодило да се направи толика грешка у пројекцијама”, наглашава Труд.

(Косово онлајн, 08.07.2024)