Покрет за одбрану Косова и Метохије

Фантомски попис становништва у режији Приштине: Наводно траје од 1. новембра, а он није ни почео

Приштина (Getty © Chris Hondros / Staff)

Попис становништва на Косову и Метохију који организују приштинске институције званично траје од 1. новембра, али према сазнањима “Новости” он није ни почео.

Како је најављено, за попис је издвојено 12 милиона евра и требало би да траје 45 дана, до 15. децембра, планирано је да буде ангажовано 5.000 пописивача, али је читава процедура око извођења пописа неизвесна. Због тога упућени у прилике на КиМ сматрају да ће се попис или одложити или продужити рок за његово извођење.

 

“Попис није почео зато што не постоје технички услови за његово спровођење. Нису набавили ни таблете који су неопходни пописивачима, нису обучили пописиваче, а да не говоримо о безбедносним и физичким лимитима у случају спровођења пописа на северу КиМ и читаве ситуације коју имамо у овом делу Косова”, сматра Јована Радосављевић из НВО “Нова друштвена иницијатива из Косовске Митровице”.

 

Она за “Новости” појашњава да нема назнака да се на терену било шта ради везано за попис због чега сматра да је одлагање за идуће лето реално. И док појашњава да је последњи регуларан попис на КиМ спроведен још 1991, Радосављевић подсећа да је пребројавање становника у режији привремених приштинских институција одржано 2011. без Срба са севера јер су га они бојкотовали.

 

“Врло сам скептична да се и сада попис може спровести на читавој територији, имајући у виду ситуацију на северу Косова. И даље смо у ситуацији у којој већ годину дана Срби нису у косовским институцијама, а са друге стране имамо и велико незадовољство српског народа који вероватно неће желети добровољно да учествује у попису”, додаје Радосављевић.

 

И сама Агенција за статистику тзв. Косова објавила је недавно да не постоје у овом моменту технички, али ни политички и безбедносни услови за обављање пописа.

Из Агенције предлажу да се попис одложи уз напомену да не постоје ни логистички предуслови, тј. лаптопови и таблети за прикупљање података.

 

Иначе, на основу тзв. косовског закона, општинске пописне комисије морају да буду формиране шест месеци пре почетка пописивања што, како сазнају “Новости”, није урађено у четири општине на северу КиМ. У Грачаници, већинској српској општини на централном Космету, чланови пописне комисије потврђују да нису добили никакав материјал, али ни обавештење да се попис одлаже.

 

Предвиђене и казне

 

Пописивање становника најпре је било заказано за 1. септембар, али је тада померено за 1. новембар из истих разлога: није било техничких и других услова.

Према подацима из 2011, на Косову и Метохији има чак 1,7 милиона становника што многи аналитичари сматрају нереалном бројком. Колико је Срба није познато, јер су они који живе на северу, али и већина на југу, попис бојкотовали.

Иначе, за неучествовање у попису предвиђене су казне од 500 до 2.500 евра.

(Вечерње новости/РТ Балкан, 20.11.2023)