Покрет за одбрану Косова и Метохије

Шта је Вучић прихватио у Бриселу

Фото: AP Photo/Virginia Mayo

Изјава косовског премијера да је његов предлог био једини на столу је чињенично нетачна, наводе извоти из Европске уније.

 

 
 
Европска унија демантовала је тврдње косовског премијера Аљбина Куртија да је његов предлог једини био на столу током састанка у Бриселу, подсећајући на предлог за редослед примене постигнутих споразума који је већ представила у оквиру дијалога, преноси РТС.

Јавни сервис наводи да је имао увид у предлог ЕУ, који је Београду и Приштини представљен у јуну, а који предвиђа редослед примене договора.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак је у међувремену имао тим поводом седам кругова одвојених разговора са обе стране, речено је из ЕУ и додато да је Куртијева изјава нетачна.

“Куртијева изјава да је овај предлог био једини на столу је зато чињенично једноставно нетачна”, каже се из ЕУ.

У тексту, који је представљан странама, чланом 7 се предвиђа формализовање статуса Српске православне цркве на Косову, као и завршетак унутрашњих процедура за заштиту српске верске и културне баштине.

Члановима 7 и 10 предвиђен је завршетак преговора о статуту инструмента за самоуправу Срба на Косову и они предвиђају и паралелно успостављање “инструмента самоуправе” за Србе, и укидање структура под управом Београда и њихову транзицију, по потреби, у оквиру инструмента за самоуправу.

Чланови 1, 7 и 10 предвиђају паралелно покретање преговарачког процеса о “статуту инструмента за самоуправу” Срба.

Наредни корак у процесу био би да се стране нец́е мешати у унутрашње ствари једне друге те се уздржавати од било каквог облика насиља или претње насиљем.

Како преноси Слободна Европа, исти извори који су оповргли наводе премијера Косова нису одговорили на новинарска питања да ли је ЕУ изашла са конкретним документом на састанку одржаном 14. септембра.

У документу се наводи да редослед потеза подразумева признање одговарајућих докумената и националних симбола, односно постизање споразума о обавезујућој мапи пута за имплементацију одговарајућих неиспуњених обавеза које произилазе из ранијих споразума о дијалогу.

Према европском предлогу, Србија се не би противила чланству Косова ни у једној међународној организацији, а потом би на Косову дошло до окончања интерних процедура за заштиту српских објеката верског и културног наслеђа.

На самом крају се предвиђа покретање преговора о правно-обавезујуц́ем споразуму о свеобухватној нормализацији.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Б.Г./РТС/Слободна Европа/Време, 15.09.2023)