Покрет за одбрану Косова и Метохије

Јован и Никола на пола пута до сна

Фото: Еспресо

Њихов ниво усавршавања сада захтева професионални инструмент који родитељи не могу да им приуште.

Јован и Никола Стојковић из Партеша су најбољи млади хармоникаши са Косова и Метохије. Њихов рад и таленат награђен је на престижним такмичењима широм Србије.

Обојица похађају нижу музичку школу „Стеван Христић“ у Партешу у класи професора Љубомира Ђорђевића.

Стојковићи су понос Косова и Метохије. Они су међу најбољим младим хармоникашима у Србији.

 

Њихов ниво усавршавања сада захтева професионални инструмент који родитељи не могу да им приуште..

За упис на вишу музичку школу потребна им је нова хармоника која кошта 6000-8.000 евра.

Jovan i Nikola
фото: Приватна архива

Контактирали смо њиховог оца Ненада Стојковића који нам је пренео нове вести у вези са скупљањем новца.

 

“Могу да кажем да смо скупили 3000 евра и сад смо на пола пута. Деца и даље имају велику жељу да свирају” , испричао је Ненад.

Ненад нам је испричао да је пре 20 дана на Калемегдану одржано такмичење које је организовало ” Српска омладиза за Космет из Београда” на којем су наступали његови синови.То им је такође допринело, јер се у паузама скупљао новац.

Српска омладина за Космет из Београда скупила је 43.000 динара за хармонику његових синова.

“Желим да додам да се јављају и људи из иностранства који желе да помогну у прикупљању новца и то нас баш радује”, рекао је Ненад.

 

Да подсетимо, Ненад је деци купио четири хармонике до сада, али обичне, њима треба она са 58 баритон басова коју би могли да је носе и кући и вежбају. Главни увозник те хармонике има седиште у Крагујевцу, а она се посебно наручује и израђује у Италији. То се чека годину дана, и то је тачно тајмниг када би Јован требао да упише Вишу музичку. Касније би ту хармонику наследио мој млађи син, објашњава Ненад.

Јован Стојковић (13) нам је рекао како је музика његов животни позив, као и да има велику наду да ће му људи доброг срца помоћи да оствари свој највећи сан, а то је да представља Србију на бројним такмичењима како у нашој земљи, тако и у иностранству.

– Ја свирам у класи наставника Љубомира Ђорђевића у Основној школи, “Стеван Христић” у општини Гњилане. Прошле недеље смо били у Београду, свирали смо хармонику у Кнез Михајиловој улици и у амфитеатру на Филозофском факултету. Јако сам срећан кад видим да се људима свиђа шта мој брат и ја радимо, и заиста уживамо док држимо харммонику, каже Јован и додаје да му је највећа жеља да представља Србију и осваја награде за своју земљу.

 
Jovan i Nikola
фото: Приватна архива

Хармоника која је браћи Стојковић потребна кошта између 6.000-8.000 евра.

– Ми смо се обраћали и Министарству за КиМ, и разним организацијама, али су нам рекли како не могу да врше посебне уплате. Хуманитарна организација Косовско Поморавље нам је пружила велику подршку и помаже нам да сакупимо новац који нам је потребан, прича Ненад.

Ова петочлана породица са Косова живи тешко, а Ненад ради и више послова како би их прехранио. Јован (13) и Никола (11) иду у школу, свирају хармонику, али и помажу мајци око пољопривреде.

 
Jovan i Nikola
фото: Приватна архива

Често продају на пијаци са њом, а помаже им и сестра Теодора (16) која је такође музички поткована и свира клавир.

– Деца су повукла на деду, мог оца, који је свирао фрулу и гајде, и заиста имају слуха. Ја са друге стране не знам ништа да свирам, али дајем све од себе да им помогнем и да сакупим новац за хармонику. Општински сам радник, и бавим се пољоприведом. Моја плата је мала, али се трудим да колико год могу уложим у образовање своје деце, објашњава Ненад.

Мајка талентованог дуа, Силвана Стојковић каже како су браћа заволела хармонику док су били мали.

Сами су се уписали у музичку школу, а други син је заволео уз Јована хармонику док је гледао док он вежба. Јован и Никола имају таленат и уче градиво које је предвиђено за старије узрасте, али су им потребни нови инструменти, објаснила је Силвана.

Jovan i Nikola
фото: Приватна архива

Стојковићи су понос Косова и Метохије. Они су међу најбољим младим хармоникашима у Србији. За 12 година породица је сама купила 4 хармонике.

Њихов ниво усавршавања сада захтева професионални инструмент који родитељи не могу да им приуште..

Бројна признања на зидовима заједничке собе показују колико су ови момци предани музици. Већ у детињству су навикли на публику и аплаузе и имају преко 30 награда.

Никола и Јован свирају више од 3 сата свакога дана и припремају се за средњу школу. Подсећамо, за упис на вишу музичку школу потребна им је нова хармоника која кошта 6000-8.000 евра.

Позивамо вас да, уколико сте у могућности, помогнете да се браћи Стојоквић купи нова хармоника! ДОНАЦИЈЕ Уколико желите, можете уплатити динарску донацију на:

Динарски жиро рачун код Комерцијалне банке:

205-266929-36

Динарски жиро рачун код Интеза банке:

160-6000000743964-30

ИНСТРУКЦИЈЕ ЗА ДОНАЦИЈЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА хттпс://www.косовскопоморавље.орг/wп-цонтент/уплоадс/2020/06/ПАYМЕНТ_ОРДЕРС_ИН_ЕУР.пдф

Донације путем ПаyПал хттпс://www.паyпал.цом/паyпалме/косовскопоморавље

Сврха уплате: За Стојковиће

Хуманитарна организација Косовско Поморавље Краља Петра бб, Партеш Гњилане

(Еспресо, 02. 12. 2021)