Покрет за одбрану Косова и Метохије

Има ли будућности за младе на Косову?

Милан Петровић (Фото: Видео принт)

Главни проблем због којег млади све чешће одлазе са Косова је недостатак запослења, сматрају саговорници Радио Гораждевца.

Људи млађих генерација, између 20 и 35 година, има све мање у српским срединама на Косову. У местима као што су Осојане, Велика Хоча и Клина ове генерације су скоро изгубљене.

Данило Ђурић (27), репер из Осојана, сматра да поред недостатка запослења, на одлазак младих утиче и тренутна ситуација на Косову.

„Посао је дефинитивно највећи разлог одласка младих, али ту се преплиће још доста других фактора који утичу на младе да напусте ово поднебље. Целокупна ситуација на Косову последњих 20 година се разликује од ситуације у централној Србији. Самим тим, ситуација која је настала на Косову након рата, за српско становништво, уместо да иде на боље, чини ми се да је све гора и гора“, сматра он и додаје да је из Осојана последњих десет година отишло „више од половине младих људи“.

Инфлуенсер и уредник странице „Бисер Метохије“, Милан Петровић (23), сматра да у Великој Хочи постоји могућност за развој винског и верског туризма, али да младима недостаје идеја да потенцијале реализују.

„Иако постоји прича да млади одлазе у град јер неће да живе на селу, није таква ситуација у нашем месту. Мештани Велике Хоче, страрији и млађи, желе да остану јер имамо све услове које треба да има једно село за нормалан живот. У селу има спортских терена, имамо основну школу, такође имамо и 12 цркава, винограде од који може да се развије туризам, како верски тако и вински, али нема идеје за развој и због тога нема ни посла“, рекао је Милан.

Студенткиња физике на Природно – математичком факултету у Косовској Митровици Сања Костић (20) каже да не види своју будућност у Видању код Клине уколико након завршеног факултета не нађе посао у својој струци.

„Што се тиче мојих могућности након завршетка факултета, уколико у Клини не будем нашла посао, бићу принуђена да напустим своје родно место и да потражим боље услове за живот. Општина и друге институције треба да нам помогну како би опстали, јер су многи моји пријатељи већ напустили Клину у потрази за запослењем“, рекла је она.

Већ годинама уназад, млади спадају у категорију становништва која најчешће мигрира са Западног Балкана.

(Радио Гораждевац и Радио Ким/Коссев, 09. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print