Покрет за одбрану Косова и Метохије

Живадин Јовановић: БАЈДЕНОВА ЧЕСТИТКА ВУЧИЋУ (5.02.21.)

(Живадин Јовановић, Фото: Јадовно 1941.)

Бајденова честитка председнику Александру Вучићу је неуобичајена, непристојна и увредљива.

Неуобичајена зато што се честитке не користе за саопштавање политичких ставова најделикатније природе.

Непристојна јер суверене и раноправне државе не држе лекције једна – другој шта су јој задаци. Ако се то, ипак, деси онда  је израз хегемоније једне над другом, а не демократије и савезништва, понајмање пријатељства.

Увредљиво је што све то Бајден чини јавно не схватајући да тиме повређују ране нанете српском народу 1999. године продубљујући неповерење, уместо да јача узајамно поштовање. Лекције какве је изнео у писму Вучићу од 5. фебруара 2021., иако  неприхватљиве, могао је пренети дипломатским каналима. Овако, како је то арогантно учинио отовореним писмом, повредио је осећања српског народа и продубио неповерење.

То што Бајден тражи да се Србија помири са насилним, незаконитим отимањем Косова и Метохије и да део своје територије призна као независну државу, равно је подстицању безакоња и хаоса у Европи и свету. Став да моћ и претња буду изнад основних закона међународних односа представља опасно поигравање које светска заједница у новом формату глобалних односа  одлучно одбацује.

Старе поруке новог америчког председника упаковане обландом подсећања на 140 година дипломатских односа, савезништва две земље у два светска рата и на допринос српске дијаспоре развоју и напретку САД представљају подметање које српска јавност препознаје, добро разуме и одбацује са индигнацијом.

Фрапантно је одсуство осећања да славна историја односа две земље више обавезује Бајдена на исправљање грешака његових предходника према савезничком српском народу, посебно оних од 1990. до 2000., него српског председника Вучића који се бори за поштовање Повеље УН, Завршног документа ОЕБС и основних принципа међународних односа, а у складу са тим, за заштиту легитимних интереса Србије у одбрани суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних, у изјавама за ТВ „Студио Б“, и друге медије.

Београд, 8. фебруар 2021.