Покрет за одбрану Косова и Метохије

НАТО У БРАТИСЛАВИ АПРИЛА 2000: Србију треба трајно држати изван европског развоја (ВИДЕО)

(Живадин Јовановић, Фото: Печат)
НЕКАДАШЊИ министар спољних послова Живадин Јовановић подсетио је у јутарњем програму Хепи телевизије на самит инициран од стране Американаца у Братислави 2000. године, када је НАТО одлучио да Србију треба трајно држати изван европског развој

– Американци су дуго имали у плану напад на Југославију. За припрему тог напада знало се дуго, али је амерички проблем био то што је сматрано да је деликатно да сами нападну Југославију и желели су да у то увуку савезнике, како би и њиховој јавности боље објаснили ту акцију, тј. да САД не наступају унитарно. Било је доста муке да се убеде сви амерички савезници за такву акцију. Дошло се до тога да то не буде преседан. Кад је почела агресија, онда су и савезници из Европе видели да САД мало држи до савезништва и да амерички генерали самостално одлучују и о избору циљева и свему другом. Били су затечени тим заповедничким ставом САД према традиционалним савезницима – рекао је Јовановић.

Јовановић је онда објаснио како је изгледао самит у Словачкој.

– Када се то завршило, онда су Американци иницирали самит НАТО-а и будућих чланица тог савеза, крајем априла 2000. године у Братислави. Ту су биле и Румунија, Бугарска… Тада су Американци саопштили свим савезницима, на највишем нивоу, да напад на Југославију представља преседан и да ће бити коришћен у свим приликама када то Америка оцени за потребно и да је стратегија НАТО-а експанзија на исток, ка Русији и да у тој стратегији боље могу послужити амерички закони у Европи, него европски закони. У том смислу, усвојено је 10 тачака које је бивши државни секретар за одбрану Немачке и потпредседник парламетарне скупштине ОЕБС-а у Бечу Вили Вимер пренео канцелару Герхарду Шредеру. Они су, поред осталог, рекли да СРЈ опстаје изван свих закона и да не треба таква да остане. То је био јасан знак да треба одвојити Црну Гору од СРЈ. Такође је предвиђено да Пољска мора бити окружена “добрим суседима” и да представља брану избијања Русије на Балтичко море, а да Бугарска и Румунија буду мост Европе на Азији. Што се Србије тиче, дословце стоји – Србију треба трајно држати изван европског развоја. Полуга за то је коришћен и Хашки трибунал – рекао је некадашњи министар.

Јовановић је истакао да се САД данас мора одлучити између Београда и Приштине.

– Или ће се вратити поштовању међународног права и Резолуцији 1244 или остаје дугорочно дубоко неповерење Србије према Америци. Не може се поверење декларисати, наредити, оно се мора градити. САД се због себе мора прилагодити моралу и међународним принципима. – рекао је он, те истакао да се Србија не може равнати према америчким представама, већ према својим интересима.

Извор: Новости