Покрет за одбрану Косова и Метохије

Милан Ружић: У чему је кривица „сина осуђеног ратног злочинца“?

(Милан Ружић, Фото: Спутњик/Јутјуб)

У листу „Данас“ је 20. марта у вести насловљеној „Чомић: Позивам потписнике на дијалог“, написано: „Да се спречи доношење закона о истополним заједницама јуче је затражило ‘212 српских интелектуалаца’, међу којима су музичар Бора Ђорђевић, познатији као Бора Чорба, редитељ Емир Кустурица, син Војислава Шешеља, осуђеног ратног злочинца – Александар Шешељ, песник Матија Бећковић и Теша Тешановић, потписан као новинар.“

Дакле, српски грађанисти су овим јефтиним триком лишеним морала, па и истине, сада доказали да нису оно чиме се представљају. Не може грађанско друштво почивати на овако баналним и злонамерним триковима који, на основу греха нечијег оца, сина квалификују као исто то. Ово се, драги грађанисти једноставно не ради. И овакав начин одређивања једног младог човека, чији год он син био, је све само не тековина грађанског друштва и демократије – друштва које се трудите да изградите рушећи га и демократије у име које поступате недемократски.

Овим бесрамним и нељудским потезом, који је паганистички, али није тековина секуларних држава, сте још једном доказали да ви који себе сматрате ведетама грађанског друштва, нисте ништа друго до гробари свог одређења. Ви сте, у ствари, џелати или затирачи сваког заметка здравог грађанског друштва и друштвене свести.

Друга у низу увреда и рушења онога што тврдите да градите јесте стављање под наводнике „212 српских интелектуалаца“, иако нисте под наводнике ставили оно „ратни злочинац“. Наиме, не желећи да браним Војислава Шешеља (кога не познајем), Шешељ је осуђен на 10 година затвора за „подстицање прогона и депортацију и прогон становништва у Хртковцима“. Е сад, како то да оваква ваша квалификација његовог сина није, такође, неки вид подстицања прогона (барем медијског), као и ширење говора мржње за који оптужујете нас који смо потписали апел против Закона о истополним заједницама? Уосталом, све и да је Шешељ осуђен за све оно о чему говорите, зар он није одслужио своју казну, и по свим грађанским схватањима и законима, чему год, он је рехабилитован човек. Зар рехабилитација затвореника није још једна од великих демократских, па самим тим и грађанских, тековина?

Овим сте пошли најстрашнијим путевима манипулације јавним мњењем која као да је учена од УДБЕ, ОЗНЕ и осталих злотвора из комунистичког периода.

Уосталом, питајте некога од оних на које се угледате и које сматрате компасима да ли одобравају овако нешто. Питајте папу Фрању да ли је у реду радити овакве ствари. Питајте Бајдена, Џонсона, Меркелову, кога год. Питајте и тих својих „више од 500 научника и јавних личности“ чија имена нисте навели да вам се људи не би смејали.

Са нашег апела сте издвојили  Тешу Тешановића (и дисквалификовали његов рад) свесно прескачући огромна имена чије висине никада нећете достићи, а чија су дела узидана у темељ нашег друштва, културе и науке, па тако и српског идентитета, а неки и у саме темеље светске културе.

Још једном ударате на породице тако што сатанизујете сина због оца и на овај начин целу породицу гурате у бездан. Дакле, вама породица заиста није важна.

Према томе, свако ко је заслужан за овакву квалификацију Александра Шешеља, па и они који подржавају такво одређивање људи, доказују да су већа претња по грађанско друштво и демократију уопште од било кога са нашег списка. Нас оптужујете за оно што ви чините.

Стога, заслужили сте и ви дисквалификацију, али за разлику од оне коју сте приписали Александру Шешељу, ова је оправдана. Од данас (може и великим словом) нисте ништа мање него Погребно грађанистичко друштво „Друга Србија“.

А замислите тек докле бисмо стигли и шта би се све могло навести испред имена и презимена сваког од вас који сте „запослени“ у таквом друштву, као и испред имена ваших потписника. У друштву које ви покушавате да формирате, својим неистомишљеницима намећете наследство грехова њихових отаца, док се на вашој страни већ деценијама с колена на колено наслеђују фотеље.

Међутим, ми нисмо заражени том количином мржње коју ви искашљавате у лице својој земљи и њеним држављанима.

 

Извор: Искра

Пише: Милан Ружић

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије