Покрет за одбрану Косова и Метохије

Владимир Лепосавић: Геноцид може признати само његов учинилац

(Владимир Лепосавић, Фото: Н. Ђурић)

Подгорица – Ко не разуме да се у Сребреници десио геноцид, томе није место на државним функцијама. Влада поштује све међународне пресуде. Око ове теме нема дискусије, поручио је јуче потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић.

Након потпредседникове изјаве уследила је и званична изјава његове владе, на челу с премијером Здравком Кривокапићем:

„Влада Црне Горе нити жели, нити може да мења одлуке међународних судова, али ни да једне народе проглашава геноцидним, а друге светим, јер је то супротно начелу да је сваки злочин појединачан, да има конкретне извршиоце и, нажалост, конкретне жртве и да за такве злочине увек одговарају конкретни појединци… Осуђујемо све злочине учињене од било кога и солидаришемо се с породицама свих жртава било којег злочина”, саопштено је јуче.

Црногорска влада истиче и да „поштује одлуке свих међународних институција кад је реч о ратним злочинима, а премијер Здравко Кривокапић, као ни министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић нису наговестили да ће Лепосавићева позиција бити доведена у питање након контроверзне изјаве о геноциду у Сребреници и реакцијама међународне и домаће јавности о даљем спољнополитичком курсу државе”.

Уместо тога, како се каже, влада и министар су указали на покушај бивше власти да манипулише темама које деле грађане и поновили да саосећају са свим жртвама злочина.

Министар Лепосавић, подсетимо, у скупштини је казао да је спреман да призна да се у Сребреници догодио геноцид кад се то и недвосмислено утврди. Након тога, амбасада САД је изразила забринутост и затражила од извршне власти јасну и недвосмислену осуду геноцида.

Амбасадори Велике Британије у Црној Гори и Босни и Херцеговини, Карен Медокс и Мет Филд су у заједничкој изјави саопштили да је геноцид неупитан, да су чињенице доказане пред два међународна суда и да „напред можемо ићи само уз признавање и поштовање прошлости”.

Амбасадор Немачке Роберт Вебер указао је на болно искуство своје државе током Другог светског рата, „које је изазвано тоталитаризмом и морате себи признати истину, признати кривицу – не порицати је”.

Влада је поново саопштила, како се чини у покушају да појасни свој претходни став, да је „помирење међу народима и државама региона од највеће важности за владу”.

„Актуелна црногорска влада изабрана је након демократске победе грађана и њихове воље да Црна Гора буде слободна и равноправна, а не заробљена и приватна, да буде правна држава у којој владају закони, а не појединци и да одлучно крене путем промена у друштву у корист помирења и стварне равноправности свих народа, вера и идентитета”, наведено је из Кривокапићевог кабинета.

Министар Лепосавић саопштио је, пак, да ништа од онога што му се спочитава о признању геноцида у Сребреници није истина и да зато и неће дати оставку.

„Ако постоји неко коме није било јасно с којим циљем ми је из бившег режима постављено питање да ли признајем злочин геноцида у Сребреници, доказ може наћи у монструозној и опасној кампањи о томе да сам релативизовао, затим да сам наводно негирао злочин геноцида, па и у опасним подвалама да сам негирао да се уопште десио злочин. Ништа од наведеног није истина. Оно што сам рекао и што желим да поновим, и то превасходно због осећања својих суграђана Муслимана и Бошњака, јесте да ни лично ни као јавни функционер нисам негирао злочин геноцида у Сребреници”, каже за „Политику” Лепосавић.

Он наглашава да је у одговору на посланичко питање јасно нагласио да не оспорава правну обавезност одлука међународних организација и судова.

„Питање да лично признајем злочин геноцида, и поред тога што га никада нисам негирао, не заслужује, да се на њега уопште одговори. Таквим питањима се шиканира народ који је такође жртва, а с којим наводно жели да се постигне помирење. Сваки правник и иоле образован човек зна да кривично дело, поготово геноцид, може признати само његов учинилац. Тражити од било ког лица, па и министра, да призна кривично дело у којем није, нити је могао учествовати, представља само злу намеру”, категоричан је Лепосавић.

Додаје да је одговорност за кривична дела увек индивидуална.

„Пошто је познато да појединац, од ког се тражи овакво признање, није ни могао бити учесник злодела, онда је јасно да се тиме жели колективизовати кривица, што је само повод за нове сукобе и њихово стално одржавање у животу, да би се, у коначном, као што је то и до сада чињено, из истих сукоба профитирало”, оцењује министар.

Тражити од сваког живог човека и јавног функционера да призна злочин који није учинио, објашњава он, при томе му не дозвољавајући да говори о патњама свог или другог народа и, уз све то, наводити како то нема за циљ наметање колективне одговорности, највеће је лицемерје. То је, сматра, уједно и најсигурнији пут да се народи, „који једнако пате, заувек удаље и од шансе да се помире”.

Истиче и да Хашки трибунал за бившу Југославију није успео да створи услове за помирење народа, па нам је „остављено да сами нађемо пут до разумевања и пуног поштовања”.

„Извртање мојих речи и манипулисање њима доказује једино намеру оних који то чине. Једни су доказали да упорно игноришу право на једнакост, чак и за жртве, други покушавају да сакрију криминалну прошлост, а трећи су постратни профитери. Све их спаја то да нису допринели помирењу народа”, каже Лепосавић и закључује да је зато „свима јасно да они не траже моју оставку због црногорских Бошњака и Муслимана, него због црногорског криминала”. Поручује и да је „због тога од мене неће ни добити” и да је пре доласка на функцију јавно иступао и бранио права свих националних и верских заједница од говора мржње и дискриминације и да ће то чинити и убудуће.

Радуловић: Остају одлуке о амбасадору Божовићу и Косову

Влада Црне Горе не може повући одлуку о протеривању амбасадора Србије Владимира Божовића, јер би то представљало кршење конвенција, рекао је јуче у парламенту министар спољних послова Црне Горе Ђорђе Радуловић.

Он је ово казао одговарајући на питање посланика Демократског фронта Јола Вучуровића када ће Влада Црне Горе повући одлуку о протеривању амбасадора Србије Владимира Божовића.

„Влада Црне Горе, као што сам рекао, не може да повуче одлуку о проглашењу Божовића персоном нон грата, а да не крши конвенције. Имајући у виду да смо у кући закона, ја не могу да очекујем ни од кога да тражи од ове владе да крши законе, а конвенције су такође нека врста закона”, појаснио је он и додао да би поновно предлагање Божовића било „преседан”.

Вучуровић је рекао да Божовића „није протерала Црна Гора, већ монтенегрински екстремизам”, а Радуловић је сигуран да Србија „може да пошаље новог амбасадора који ће радити на приближавању две земље”.

Говорећи о политици према Косову, Радуловић је рекао да влада неће покренути поступак за повлачење признања те такозване државе, а то значи, како је казао, да ће се билатерални односи одвијати сходно досадашњој динамици.

Упитан од посланика ДПС-а Љуиђа Шкреље да ли се у Сребреници десио геноцид, Радуловић је рекао да „постаје дегутантно постављати то питање сваком министру, будући да су се о свему изјаснили влада, министар Лепосавић, те потпредседник Дритан Абазовић, наводећи да се геноцид десио”.

Извор: Политика 31. 03. 2021/Стање ствари