Покрет за одбрану Косова и Метохије

О. Сава Јањић Приштини: Поред СПЦ, не признају вас ни Ватикан, ЕУ, НАТО…

Фото: ББС

Поводом последњих изјава лидера привремених институција самоуправе у Приштини, који су затражили да Српска православна црква призна тзв. Косово, огласио се игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, поручивши да Косово као државу не признају ни Ватикан, УН, ЕУ, ОЕБС, НАТО, Унеско.

„Косовски лидери кажу да СПЦ не признаје косовску државу. Ми нисмо држава или политички ентитет који то може да учини. Као СПЦ, овде поштујемо законе и судове, а обавезе Косова према нама потичу из његових Устава и закона“, написао је Јањић на Твитеру.

​Он је истакао да многе државе не признају Косово, оцењујући да је то за Косово много већи проблем од Српске православне цркве.

Подсетимо, Вјоса Османи и Аљбин Курти упутили су писмо организацији „Европа Ностра“, тврдећи да српски манастир Високи Дечани не испуњава критеријуме за листу „Седам најугроженијих локација европског културног наслеђа“, износећи став да је обавеза Српске православне цркве да призна независност тзв. Косова и да је српска црква по Ахтисаријевом плану „добила права, а да одбацује одговорност“.

Извор:Спутњик

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ