Покрет за одбрану Косова и Метохије

О. Сава Јањић: Цркву у Самодрежи претворили у јавни тоалет, толико о верској толеранцији на Косову

Фото: Фејсбук

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић је на Фејсбуку објавио слике цркве Светог Јована Претече у Самодрежи које сведоче да је ова светиња претворена у сметлиште и јавни тоалет за локалну албанску школу.

Подсетио је и да од 2004. године када је црква тешко оштећена до данас, косовске власти нису учиниле ништа да овај објекат ставе под заштиту и обнове.

“Још једна српска православна црква на Косову из 1932. године саграђена на историјској локацији српске средњовековне цркве тешко је оштећена од стране косовско-албанских екстремиста током нереда 2004. године. Од тада косовске власти никада нису дозволиле њену обнову. Локални косовски Албанци цркву Самодрежу претворили су у сметлиште и јавни тоалет за локалну албанску школу. Толико о верској и етничкој толеранцији на Косову. Међународно посредовање у обнови и заштити цркве до сада није помогло“, навео је игуман Сава Јањић.

Сава Јањић је подсетио и на уништени православни манастир Долац из 14. века, који је до данас девастиран, као и десетине других светиња СПЦ на Косову.

„Још један српски православни манастир који су уништили косовски албански екстремисти након рата 1999. године. Десетине наших цркава и даље остају девастиране док локални политичари тврде да је Косово рај верске толеранције. Манастир Долац 14. век“, написао је игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић.


(Косово онлајн, 14. април 2021)

 

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ