Покрет за одбрану Косова и Метохије

О. Сава Јањић: Цркву у Самодрежи претворили у јавни тоалет, толико о верској толеранцији на Косову

Фото: Фејсбук

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић је на Фејсбуку објавио слике цркве Светог Јована Претече у Самодрежи које сведоче да је ова светиња претворена у сметлиште и јавни тоалет за локалну албанску школу.

Подсетио је и да од 2004. године када је црква тешко оштећена до данас, косовске власти нису учиниле ништа да овај објекат ставе под заштиту и обнове.

“Још једна српска православна црква на Косову из 1932. године саграђена на историјској локацији српске средњовековне цркве тешко је оштећена од стране косовско-албанских екстремиста током нереда 2004. године. Од тада косовске власти никада нису дозволиле њену обнову. Локални косовски Албанци цркву Самодрежу претворили су у сметлиште и јавни тоалет за локалну албанску школу. Толико о верској и етничкој толеранцији на Косову. Међународно посредовање у обнови и заштити цркве до сада није помогло“, навео је игуман Сава Јањић.

Сава Јањић је подсетио и на уништени православни манастир Долац из 14. века, који је до данас девастиран, као и десетине других светиња СПЦ на Косову.

„Још један српски православни манастир који су уништили косовски албански екстремисти након рата 1999. године. Десетине наших цркава и даље остају девастиране док локални политичари тврде да је Косово рај верске толеранције. Манастир Долац 14. век“, написао је игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић.


(Косово онлајн, 14. април 2021)