Покрет за одбрану Косова и Метохије

Додик: Немогуће да се издвајање Косова из Србије одвоји од опстанка БиХ

Фото: Instagram / buducnostsrbijeav

Немогуће је да се концепт издвајања Косова из Србије одвоји од унутрашњих односа у БиХ, казао је данас у Београду члан председништва БиХ Милорад Додик. Србији мењају границе и говоре да прихватимо а кад неко помисли да разговара о односима на Балкану, кажу „види ђубре једно, шта би он сад?!“ – каже Александар Вучић. Изјаве стижу усред јутрошње буре ‘мистериозног’ нонпејпера о одвајању РС и припајању Србији и уједињену Косова и Албаније.

Додик тврди да се БиХ као унитарна држава два ентитета и три конститутивна народа урушава. „Интересује их само слаба Србија“, додаје, наводећи да се ради о „вишедеценијском и вишевековном концепту“.

Каже да идеја о мирном разлазу у Босни и Херцеговини није нова и да она постоји као одговор на немогућност да Босна и Херцеговина функционише. То многи признају, и они који је воле и они који је не воле, додаје.

„Сви су јединствени у чињеници да оваква каква је – не може, и да – ако не може, онда је добро да се разговара о мирном разлазу“, казао је Додик.

Милорад Додик и Александар Вучић посетили су данас Торлак. Најавили су прве Спутњик вакцине из овог института у јуну. Истовремено за РС иде нова испорука вакцина.

Додик сада каже да је долазећи у Београд убеђивао Вучића управо о мирном разлазу Босне и Херцеговине, премда наводи и да разуме начин на који српски председник посматра регионалне и друге односе, истовремено напоменувши и обавезе Србије као потписнице и гаранта Дејтонског споразума.

Заступа став да опцију мирног разлаза у Босни и Херцеговини треба ставити на сто као једну од „релевантних и легалних“ могућности у будућности.

Примећује острашћеност када се Вучић али и остали људи из Србије и Републике Српске описују као да су, како каже, нешто страшно учинили само зато што се залажу за мир.

„Према мојој концепцији, стога мирни разлаз није ратни разлаз, а очигледно је да се фаворизују они који су за рат, какви су Комшић и Џаферовић, и који су прихватили да се војном интервенцијом НАТО-а, бомбардовањем Србије, одвоји Косово илегално, а помињући миран разлаз Босне и Херцеговине – то је за њих страшна ствар коју треба избећи на сваки начин. И њихова концепција јесте то да се спречи било какав разговор на ту тему“, казао је Додик.

Милорад Додик тврди да се форсира искључиво концепт унитаризације Босне, али на рачун мајоризације Срба и Хрвата.

„Унитарна Босна и Херцеговина која мајоризује Србе и Хрвате. Са Хрватима су успели у значајној мери а са нама неће. Пре ћемо ми изаћи из Босне и Херцеговине него што ће они успети да нам наметну такав концепт. Немогуће је да они одвоје концепт Косова од унутрашњих односа у БиХ“, нагласио је српски члан председништва БИХ.

„То је немогуће. Немогуће је да у готово идентичним ситуацијама важи један концепт за Косово а да за Републику Српску кажу, ‘ви ћутите и останите онако како ми мислимо да треба да буде’. То се неће дешавати“.

Зато ће морати да се води дијалог, а Србија је незаобилазна земља за успостављање регионалног мира, закључио је председник Републике Српске.

„Зато Србија као потписница и гарант Дејтонског споразума, мора нешто да каже о томе, а други хоће да Србију ућуткају и да кажу: ‘Наше залагање да се насилним путем Косово одвоји је у реду а немате права ништа друго да радите ни у Србији, него да подржите наше амбиције да направимо Босну само за један народ’. То не иде и упорно ћу долазити овде код Вучића и убеђиваћу га и мислим да је он човек који најбоље у Србији разуме до детаља ситуацију у БиХ“.

Словеначки портал „Нецензурисано“ рано јутрос објавио је садржај наводног неслужбеног дипломатског документа „Западни Балкан – пут напред“ који је, како наводе, упућен из кабинета словеначког премијера Јанеза Јанше у Брисел, и то још у фебруару, а у којем су изнете идеје за поделу Босне и Херцеговине, припајање Републике Српске Србији и уједињење Косова са Албанијом.

„На Косову се 95 одсто становништва жели ујединити с изворном албанском нацијом. Слична је ситуација и у Албанији. Граница између Албаније (чланице НАТО-а) и Косова практично не постоји“, наводи се у документу.

Додаје се да би српски део Косова добио посебан статус, по узору на Јужни Тирол, где већина становништва говори немачки.

„Српско национално питање може се у великој мери решити припајањем дела Републике Српске Србији. У овом случају, Србија је спремна да пристане на уједињење Косова и Албаније“, наводи се у документу.

Јанез Јанша демантовао је да је он послао овај документ.

О нон-пејперу ништа не зна ни Александар Вучић. На истом догађају јутрос са Додиком, новинарима је казао да не зна да ли је то истина, али види код дела српске „псеудо-квази“ елите „изражен аутошовинизам“, јер „мисли да сваки пут кад било ко помисли да Срби треба да нешто добију, па макар то и није тачно и да не постоји, да том треба одрубити главу“.

„Сваки дан нама границе мењају, комадају Србију и објашњавају како треба да то прихватимо јер је то дивно, а кад неко помисли да каже – ‘ајде да пробамо да разговарамо о свеобухватним односима на Балкану’, кажу – види, ђубре једно, шта би они сад“, казао је Вучић.

Што се документа тиче који је подигао праву буру у ЕУ, да је и европска посланица, иначе из Словеније, Тања Фајон, како каже, осетила потребу да одржи конференцију за медије у Љубљани, новинари словеначког портала наводе да документ сигурно није скројен у словеначком Министарству спољних послова, већ би могао бити написан у Будимпешти.

(КоССев, 15.4.2021)