Покрет за одбрану Косова и Метохије

Патријарх Порфириjе: Са Kривокапићем постигнута сагласност о Уговору

Фото: Снимак екрана

Патриjарх српски Порфириjе изjавио jе данас да jе постигнута сагласност са премиjером Црне Горе Здравком Kривокапићем око потписивања Tемељног уговора између државе Црне Горе и Српске православне цркве, као и да jе начелно договорено да после васкршњих празника оде у ЦГ и потпише таj документ.

БEOГРAД – Патриjарх српски Порфириjе изjавио jе данас да jе постигнута сагласност са премиjером Црне Горе Здравком Kривокапићем око потписивања Tемељног уговора између државе Црне Горе и Српске православне цркве, као и да jе начелно договорено да после васкршњих празника оде у ЦГ и потпише таj документ.

Патриjарх СПЦ Порфириjе jе рекао у изjави за Танјуг да jе дубоко уверен да ће потписивање Tемељног уговора између СПЦ и државе ЦГ на основ ког ће се регулисати однос државе према СПЦ у ЦГ, али и однос цркве према држави, ставити тачка на неспоразуме по том питању.

Танјуг сазнаjе: Tемељни уговор са ЦГ потписаће патриjарх

Tемељни уговор државе Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ) биће, очекуjе се, потписан после ускршњих празника, а, како Танјуг сазнаjе, у име Цркве потписаће га патриjарх Порфириjе.

И историчар др Aлександар Раковић, коjи jе иначе добро упућен у односе у Црноj Гори и питања Цркве наводи да ће Tемељни уговор, коjи поред осталог, потврђуjе историjски континуитет и правни легитимитет Српске православне цркве, бити потписан ускоро.

Извор: Танјуг
Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије